Φωτίου: Σοβαρά τα προβληματα στη διερεύνηση αγνοουμένων

Την μη ικανοποίησή του απο τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του έργου της Διερευνητικής Επιυροπής για του Αγνοουμένους, εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους εισβολείς Χρυσόστομου Καζαμία, τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, ο κ. Φωτίου είπε ότι ο αριθμός των αδιερεύνητων περιπτώσεων αγνοουμένων είναι πολύ μεγαλύτερος,

ενώ υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

"Το πλέον σημαντικό και επείγον είναι η Τουρκία να επιτρέψει το άνοιγμα των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών, καθώς και την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη δίκαιη απαίτηση όλων των συγγενών για διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους", δήλωσε ο κ. Φωτίου.

Αναφέρθηκε ακόμη στην σοβαρή πτυχή της μετακίνησης λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής, σε άλλους που παραμένουν άγνωστοι, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστεί πλήρως και στο θέμα αυτό.

"Όπως έχει καταδειχθεί και από την περίπτωση των 70 αγνοουμένων της Άσσιας, επιτυγχάνεται ταυτοποίηση λειψάνων μόνο από πολύ περιορισμένο αριθμό οστών. Τυγχάνει, μάλιστα, μετά την παραλαβή από τους συγγενείς ενός αριθμού οστών και τις κηδείες των αγαπημένων τους, να παραδίδονται σε αυτούς μετά από αρκετό καιρό και νέα τεμάχια οστών. Το απαράδεκτο αυτό γεγονός πολλαπλασιάζει τον πόνο τους και θέτει επί τάπητος ευθύνες που ειδικά η Τουρκία θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει", δήλωσε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι οι συγγενείς έχουν πλήρες και κατοχυρωμένο διεθνώς δικαίωμα να γίνουν δέκτες όλης της αλήθειας για την τύχη των αγαπημένων τους "και η αλήθεια δεν μπορεί να αποκρυβεί, όταν τα γεγονότα βοούν", προσθέτοντας ότι σαράντα και πλέον χρόνια έχουν παρέλθει από την τουρκική εισβολή και δεν δικαιολογείται πλέον η οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση στο θέμα της διακρίβωσης όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ελπίδα ότι με την επιλογή του Μουσταφά Ακκιντζί ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και με την ενεργό εμπλοκή και συμβολή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, "θα δημιουργηθούν, μέσα από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, προοπτικές θετικής κατάληξης προς την κατεύθυνση τερματισμού της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα αναμένουμε απτά δείγματα γραφής και στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας", επεσήμανε.

O Χρυσόστομος Καζαμία Γεωργίου, που κατοικούσε την `Ασσια, είχε συλληφθεί στο Γκαράζ Παυλίδη και μετά την εκτέλεσή του τάφηκε από τους Τούρκους σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι - Αφάνειας.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα