Φωτίου: Η Τουρκία να βοηθήσει στο θέμα των αγνοουμένων

Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να πεισθεί επιτέλους η Τουρκία να βοηθήσει στο θέμα των αγνοουμένων, τόνισε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των οργανωμένων συνόλων της κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ, που βρίσκονται στην Κύπρο για το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο τους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση

ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε αρχικά για το σημαντικό έργο που επιτελούν διαχρονικά οι οργανώσεις των ομογενών στις ΗΠΑ για την προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου, έργο ιδιαίτερα σημαντικό αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος.

Ο κ. Φωτίου είπε πως σήμερα συζητήθηκαν θέματα της νεολαίας των αποδήμων καθώς και τρόπους αξιοποίησης των νέων ώστε να μάθουν για τον τόπο τους και να μπορέσουν να γίνουν ενεργοί πολίτες στα παροικιακά δρώμενα στις ΗΠΑ.

Είπε ακόμη πως σήμερα συζητήθηκε η σκέψη για δημιουργία ενός επιχειρηματικού φόρουμ των αποδήμων σημειώνοντας πως τώρα είναι η ώρα που οι τόσο σημαντικοί επιχειρηματίες απόδημοι μπορούν να συνδράμουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση.

“Εκείνο που έχει σημασία είναι να παραμείνουμε σταθεροί ώστε αυτή η συνεργασία μέσα και από τον συντονισμό του εθνικού κέντρου, να φέρει αποτελέσματα και πρέπει να πω ότι γίνεται μια εξαιρετική δουλειά στις ΗΠΑ”, τόνισε και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά για τη διαχρονική βοήθεια των ομογενών προς την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Κώστας Τσέντας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για το ενδιαφέρον του για την παροικία, είπε πως “εδώ και πάρα πολλά χρόνια αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά στις ΗΠΑ αλλά και για να προωθήσουμε τα εθνικά μας θέματα και τελευταίως ιδιαίτερα το θέμα των αγνοουμένων”.

Ο κ. Τσέντας υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Ομοσπονδίας θα συνεχιστούν και θα επιχειρηθεί η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της ομογένειας με την Κύπρο στα θέματα νεολαίας, ανταλλαγής πληροφοριών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Προσβλέπουμε πως στα επόμενα χρόνια αυτές οι σχέσεις θα είναι πολύ καλύτερες από ότι ήταν στο παρελθόν”, είπε.

Αγνοούμενοι

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων με αφορμή την αναφορά του Κώστα Τσέντα, ο κ. Φωτίου τόνισε το εξαιρετικό έργο που επιτελούν τα οργανωμένα σύνολα της παροικίας στο συγκεκριμένο θέμα. Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη, συζητήθηκε το θέμα των αγνοουμένων με παράγοντες από σημαντικά κέντρα λήψης απόφασης.

“Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες, ιδιαίτερα στην Αμερική, για να πεισθεί επιτέλους η Τουρκία σε ένα ανθρωπιστικό θέμα να συνδράμει και να βοηθήσει ώστε να επιλυθεί”, είπε. Συνέχισε λέγοντας πως 41 χρόνια είναι πολλά και οφείλει η Τουρκία και να δώσει άδεια στη ΔΕΑ για να προχωρήσει με εκταφές στις ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες και όχι, όπως είπε, να επιτρέπει να γίνονται εκταφές σε μια ή δύο περιοχές κάθε χρόνο καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα χρειαζόταν 15 χρόνια για να συμπληρωθούν οι 35 περιοχές που υπάρχουν σε αυτές τις ζώνες.

Ο κ. Φωτίου τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο τουρκικός στρατός θα πρέπει επιτέλους να δώσει στοιχεία και πληροφορίες ώστε να διευκολυνθεί το έργο της ΔΕΑ, και επεσήμανε τον κίνδυνο αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς στα επόμενα 1 με 2 χρόνια, η ΔΕΑ δεν θα έχει έργο να επιτελέσει. “Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε το έργο της ΔΕΑ γιατί είναι μέσα από τη ΔΕΑ που μπορούμε να λύσουμε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα”, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ είπε πως στο θέμα των αγνοουμένων υπάρχει στενή συνεργασία με τον Επίτροπο Φωτίου και έχουν επισκεφθεί το State Department. “Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, βάζουμε πίεση στο Κογκρέσο και στο State Department για να μπορέσουμε να φέρουμε κάποια λύση σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα. Για χρόνια αγωνιζόμαστε για αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε”, είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Κρίστοφερ ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για την προθυμία του να παράσχει κάθε βοήθεια για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, λέγοντας μάλιστα πως ήδη υπάρχουν περίπου 70 αμερικανικές εταιρείες που διατηρούν γραφεία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε, τέλος, πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της καταγραφής των αποδήμων..

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα