Φωτίου: Η Τουρκία να αναλάβει ευθύνες για τους αγνοούμενους

Πεποίθηση μας είναι πώς η τραγωδία των αγνοουμένων θα οδηγηθεί στην οριστική και σωστή επίλυση μόνο εάν και όταν η κατοχική δύναμη αναλάβει ή εξαναγκαστεί να αναλάβει τις ευθύνες της και συμπεριφερθεί ως μέλος της πολιτισμένης ανθρωπότητας, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Διαβεβαίωσε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση εμείς εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλη την καλή θέληση και βούληση, όπως και με αποφασιστικότητα ώστε να δοθεί ένα τέλος στην τραγωδία που βιώνουν καθημερινά οι συγγενείς για σχεδόν μισό αιώνα».

Ο Επίτροπος

Προεδρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, απηύθυνε ομιλία στη διάλεξη που διοργανώνει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας, με θέμα: “Αγνοούμενοι: Προσπάθειες, προκλήσεις και προοπτική”.

Στην ομιλία του, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι «η συνέχιση της τραγωδίας των αγνοουμένων είναι από κάθε έννοια απαράδεκτη και απάνθρωπη» λέγοντας πως «παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβάλλονται καθημερινά, 43 χρόνια μετά, η τύχη εκατοντάδων συμπατριωτών μας εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη και να προκαλεί πόνο σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας».

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «η Κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) με κάθε τρόπο, για την επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος των αγνοουμένων και δεν μηδενίζουμε και ούτε υποβαθμίζουμε την πορεία των εργασιών της αλλά δεν μπορούμε ούτε να υποβαθμίσουμε τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εδώ και τόσα χρόνια».

Πρόσθεσε πως «παρά το ότι στηρίζουμε την ανθρωπιστική αποστολή της ΔΕΑ εντούτοις δεν μπορούμε να είμαστε και ούτε είμαστε ικανοποιημένοι με τους ρυθμούς και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα».

Ο κ. Φωτίου επανέλαβε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων οφείλεται στη διαχρονική έλλειψη ειλικρινούς και ουσιαστικής συνεργασίας της τουρκικής πλευράς».

Είπε ότι «η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας περιστρέφεται γύρω από τακτικισμούς και εντυπώσεις και ως αποτέλεσμα τούτου δεν έχουμε μέχρι στιγμής, δείγματα ότι έχουν πράγματι ληφθεί, από την τουρκική πλευρά, οι αναγκαίες πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις για επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων».

«Πολύ φοβάμαι – και το λέω και το επαναλαμβάνω αυτό – πως αν συνεχιστεί η ίδια προσέγγιση από μέρους της, οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων και στα πλαίσια της ΔΕΑ θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες για την παραπέρα πορεία», είτε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Ανέφερε ότι «ποτέ δεν θα αποδεχθούμε, αντίθετα θα συνεχίσουμε πάντα να αγωνιζόμαστε για την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας».

Έκλεισε την ομιλία του διερωτώμενος, «από την στιγμή όμως που αυξάνονται συνεχώς τα εμπόδια που προβάλλει η τουρκική πλευρά, και από την άλλη μειώνεται ο ρυθμός των επιτυχημένων εκταφών, όπως και ο αριθμός των λειψάνων στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο, σε ποιο άλλο συμπέρασμα να καταλήξει κανείς όσον αφορά τις προθέσεις της άλλης πλευράς;».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα