Φωτίου: Επείγει η συνεργασία Τουρκίας στο θέμα αγνοουμένων

Το πλέον σημαντικό και επείγον είναι η Τουρκία να επιτρέψει το άνοιγμα των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών, καθώς και την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη δίκαιη απαίτηση των συγγενών για διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

“Δυστυχώς ο αριθμός των αδιερεύνητων περιπτώσεων αγνοουμένων είναι πολύ μεγάλος, ενώ υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν”, είπε ο κ. Φωτίου σε επικήδειο λόγο στην κηδεία

του φονευθέντος το 1974 Γεώργιου Γουρουνιά, στο Παραλίμνι.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι “είναι επίσης υποχρέωση της Τουρκίας να δώσει όλες τις πληροφορίες που κατέχει για τη μετακίνηση λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής, σε άλλους που εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι”.

Πρόσθεσε ότι “οι ευθύνες δεν μπορούν να αποσιωπηθούν μετακινώντας λείψανα γιατί η αλήθεια είναι εκεί και βοά, στα χαρακώματα των πεδίων των μαχών, δίπλα στους μαζικούς τάφους, στα πηγάδια της Αφάνειας και όπου αλλού ρίφθηκαν ή τάφηκαν συμπατριώτες μας”.

Ο Επίτροπος είπε ότι “οι συγγενείς έχουν πλήρες και διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να πάρουν όλες τις απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους, και αυτό χωρίς εκπτώσεις” ενώ ανέφερε πως “ο χρόνος που έχει παρέλθει δεν δικαιολογεί την οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση στο θέμα της διακρίβωσης όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων”.

“Δεν επαιτούμε από την Τουρκία. Απαιτούμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας, αλλά και με όλα τα νόμιμα μέσα που μας παρέχει το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την καταβολή ουσιαστικής και ειλικρινούς προσπάθειας για εξακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοουμένου μας ξεχωριστά”, είπε ο κ. Φωτίου.

Δήλωσε πως “είναι καιρός να προχωρήσουμε αποφασιστικά μπροστά και είναι στο πλαίσιο αυτό που θέλουμε να ελπίζουμε ότι η πρόσφατη επιλογή του Μουσταφά Ακιντζί ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας θα συμβάλει, μαζί με την πιο ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας, στην έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με θετικές προοπτικές κατάληξης προς την κατεύθυνση του τερματισμού της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας”.

Πρόσθεσε πως “στο ίδιο πλαίσιο προσβλέπουμε και στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας”.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι “προς την κατεύθυνση αυτή ελπίζουμε, προσδοκούμε και εργαζόμαστε ώστε να αναπαυθούν οι ψυχές όλων των ηρώων και μαρτύρων μας, όπως και των συγγενών τους”.

Τέλος, για τον φονεφθέντα Γιώργο Γουρουνιά, είπε ότι “όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αγωνίστηκε με ηρωισμό και μοναδικό αίσθημα αυτοθυσίας κατά των Τούρκων εισβολέων, υπερασπίζοντας την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της ιδιαίτερης πατρίδας μας και μαζί με τους συμπολεμιστές του πήρε θέση εναντίον των ορδών του Αττίλα και αντιστάθηκε μέχρι και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του στην κατάληψη των εδαφών μας”.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα