Φεστιβάλ Τέχνης και Μουσικής "Via Art"

Το Φεστιβάλ τέχνης και μουσικής, το όποιο θα πάρει την ονομασία ¨Δρόμος των τεχνών¨, ¨Via Αrt¨. Θα είναι σημείο συνάντησης για ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες, καθώς και οργανωμένα καλλιτεχνικά σύνολα.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν έργα τέχνης όπως ζωγραφική, γλυπτική, εικαστικών καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων στο χώρο του κάστρου, ¨live art¨ που θα παρουσιάζεται παράλληλα την συγκεκριμένη ώρα (graffiti, 3D mapping animation, visual art

project κ.α.). Επίσης θα γίνεται παρουσίαση και αφήγηση βιβλίων από νέους συγγραφείς, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, διακοσμητική τέχνη και νέα μέσα ψηφιακής τέχνης.

Παράλληλα το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα θα αναλάβουν να παρουσιάσουν κύπριοι καλλιτέχνες το οποίο θα εμπεριέχει διάφορα ειδή μουσικής, χορού, κίνησης καθώς και παρουσιάσει μικρών θεατρικών παραστάσεων και μικρού μήκους ταινίες από κύπριους σκηνοθέτες. Στο χώρο θα στηθούνε παιδικά ¨work shops¨, όπου θα παρουσιάζονται από καταξιωμένους καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς των καλλών τεχνών με τη βοήθεια των εθελοντών (εκπαιδευτικών).

Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν καινούριες εμπειρίες μέσα από τη συμμέτοχη τους αφού σκοπός είναι μέσα από τα ερεθίσματα που θα πάρουν να καλλιεργηθεί η καλλιτεχνική παιδεία. Οι καλλιτεχνικοί συμμετέχοντες στο 1ο ¨ Via Αrt ¨ Music &Art Festival είναι πέραν των 80 ατόμων Εγχώριοι και μη, καθώς επίσης θα υποστηρίζεται από ερασιτέχνες καλλιτέχνες και εθελοντές.

Το Φεστιβάλ¨ Via Αrt ¨ θα είναι ένας χώρος αλληλεπίδρασης , ένας « χώρος» που θα λειτουργήσει ως ένας πυρήνας ιδεών, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να μοιραστούν τις ιδέες και οράματα τους , να παρουσιάσουν τα προϊόντα, έργα και δημιουργίες τους συνάπτοντας επαφές με επαγγελματίες του χορού οπού δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς τομείς σε ένα κορυφαίο φεστιβάλ για την τοπική σκηνή.

Στόχος του Φεστιβάλ ¨Via Αrt¨ είναι να φέρει πιο κοντά τους εγχώριους καλλιτέχνες στηρίζοντας αλλά και παράλληλα βοηθώντας τους να προωθήσουν τα έργα και δημιουργίες τους βοηθώντας έτσι στο να σχηματιστούν κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ όλων, αλλά παράλληλα ευαισθητοποιώντας και εξοικειώνοντας το ευρύτερο κοινό στο χώρο της τέχνης και μουσικής, με καλλιτεχνικές κοινότητες, εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα, γκαλερί και μουσεία. Παράλληλα αποσκοπεί στον εμπλουτισμό των πολιτιστικών δράσεων του τόπου μας.

Οι επισκέπτες που θα παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να δουν δημιουργίες και να ακούσουν μουσική από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών. Ο χώρος του Μεσαιωνικού Κάστρου Θα διαμορφωθεί συμφώνα με τοις ανάγκες του φεστιβάλ. Θα στηθούν διάφορα περίπτερα και τέντες όπου ο κάθε καλλιτέχνης θα εκθέτει τις δημιουργίες του. Ως επίσης και σκηνή με ειδικευμένο εξοπλισμό (φωτισμό – ήχο) για τις ανάγκες του μουσικού προγράμματος.

Η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ, θα δημιουργήσει ένα σταθερό κοινό υψηλών προδιαγραφών, ενώ θα ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό του νησιού, με θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και συνάμα αναβαθμίζει το τομέα της παιδείας των τεχνών και των γραμμάτων. Απώτερος στόχος είναι, όχι η δημιουργία ενός ακόμα Φεστιβάλ, αλλά η συγκρότηση ενός θεσμού ανήσυχου και ευέλικτου, ανοιχτού στα πολιτισμικά ζητήματα και αιτήματα της εποχής μας. Ενός θεσμού, που σαν ταυτότητά του θα έχει τη δημιουργική συνομιλία των τεχνών και των εκπροσώπων του, μέσα από συγκεκριμένο θεματικό άξονα, που θα επιλέγεται για κάθε διοργάνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα