Φαίδωνος: Η νέα γενιά σέβεται τους αγώνες της ΕΟΚΑ

Εξήντα δύο χρόνια μετά την έναρξη του, ο Αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. εξακολουθεί να αποτελεί τη σύνοψη της αρετής, της ευψυχίας και του μεγαλείου του Κυπριακού Ελληνισμού ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε χαιρετισμό του στην έκθεση πινάκων και φωτογραφιών από τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου.

Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. και του ελληνικού κυπριακού λαού δεν δικαιώθηκε, σημειώνοντας πως 14 μόλις χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της ΚΔ τα τουρκικά στρατεύματα επέβαλαν

στο νησί τη νεοσουλτάνικη άποψη περί του δικαίου, βοηθούντων και των δικών μας – όπως είπε- εγκληματικών λαθών, παραλείψεων και διχονοιών, αλλά και της ανοχής και απάθεια της διεθνούς κοινότητας.

Ως νέος άνθρωπος και ως Δήμαρχος της Πάφου συνέχισε, ”θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα γενιά των συμπολιτών μας σέβεται τους αγώνες σας και εμπνέεται από τις θυσίες σας”, σημειώνοντας πως είναι με αυτό το πνεύμα που ο Δ. Πάφου συμπράττει στη σημερινή εκδήλωση , θεωρώντας ότι η έκθεση αποτελεί ένα ακόμη πολύτιμο και μοναδικό ντοκουμέντο της ιστορίας του τόπου μας.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55 – 59 Θ. Σοφοκλέους ανέφερε πως κάθε φωτογραφία , κάθε έργο τέχνης είναι μια ιστορία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και αποτελούν αδιάσυστες μαρτυρίες που τεκμηριώνουν κατά τον πιο σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο τα γεγονότα και τα πρόσωπα και αποστομώνει – όπως είπε- όλους εκείνους που θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν ή να αλλοιώσουν την αλήθεια.

Ο κ. Σοφοκλέους είπε πως η γνωστή ρήση ότι μια φωτογραφία αξίζει ολόκληρο βιβλίο σε αρκετές περιπτώσεις επιβεβαιώνεται.

Ακολούθως σημείωσε πως η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η γνώση των ιστορικών γεγονότων, των αγώνων του λαού μας για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, η μεταλαμπάδευση του πνεύματος και των προαιώνιων πόθων του λαού μας από γενιά σε γενιά αποτελούν τον ακρωγονιαίο λίθο της ύπαρξης μας και θεμελιώνουν την πορεία μας για να κρατήσουμε την οντότητα μας και να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που εμφωλεύουν το δρόμο μας .

Επίσης ο πρόεδρος του συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 55 – 59 Ανδρέας Μεϊμαρίδης σε χαιρετισμό του ανέφερε πως το γλυπτό, οι πίνακες και οι φωτογραφίες, μας δίνουν μια παραστατική εικόνα διαδραματιζόμενων της τότε εποχής γεγονότων που εισάγουν τον επισκέπτη στην τότε ηρωική εποχή, το αίμα, τις θυσίες, τις αγχόνες τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν με καρτερία ο κυπριακός λαός για να αποκτήσει το θείο δώρο της ελευθερίας.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα