Εξετάζει το ενδεχόμενο εισβολής σε Ιράκ και Συρία η Τουρκία

Παράνομο και απαράδεκτο χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα της 25ης Ιουλίου στο Βόρειο Ιράκ με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προειδοποιεί πως αν δεν ακυρωθεί το δημοψήφισμα τότε η Τουρκία διατηρεί όλα τα δικαιώματά

της που πηγάζουν από τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι τονίστηκε έντονα πως αυτό το βήμα το οποίο απειλεί άμεσα την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας αποτελεί σοβαρό λάθος που απειλεί την πολιτική ενότητα και κυριαρχία στο Ιράκ αλλά και την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι έχει κληθεί η Περιφερειακή Διοίκηση του Βορείου Ιράκ να ακυρώσει το δημοψήφισμα και πως σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί λύση διά των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της Περιφερειακής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ.

Ωστόσο αναφέρεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει επιμονή για το δημοψήφισμα είναι αναπόφευκτα τα σοβαρά αποτελέσματα που θα προκαλέσουν ζημιά στο Βόρειο Ιράκ και στην περιοχή. Προστίθεται ότι η Τουρκία διατηρεί όλα τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες.

Μετά το ΣΕΑ, συνέρχεται απόψε το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αύριο στις 16:00 θα πάει στη βουλή προς έγκριση το υπόμνημα που θα επιτρέπει στον τουρκικό στρατό να παρέμβει εκτός συνόρων για να προστατεύσει τα σύνορα της Τουρκίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα