Εξέταση τρόπων η Τουρκία να δώσει στοιχεία για αγνοούμενους

Συγκεκριμένοι τρόποι προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία να δώσει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, το μέλος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος, λειτουργοί των αρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών και εκπρόσωποι

των συγγενών των αγνοουμένων. Ο κ. Φωτίου δήλωσε μετά τη σύσκεψη πως η μείωση στον εντοπισμό οστών Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοούμενων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ. "Και εάν συνεχίσει αυτός ο ρυθμός πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία της ΔΕΑ", πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και της Κυβέρνησης. "Σήμερα στη σύσκεψη στην παρουσία των οργανωμένων συνόλων των συγγενών αλλά και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο θέμα των αγνοουμένων συζητήσαμε τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν", ανέφερε, σημειώνοντας πως "43 χρόνια μετά και ακόμα αναζητούμε ένα μεγάλο αριθμό των αγνοουμένων μας".

"Σίγουρα ο κύριος αίτιος αυτής της κατάστασης είναι η Τουρκία, που αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί με τη ΔΕΑ, αρνείται πεισματικά να δώσει στοιχεία και πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, τόσο για τους ομαδικούς τάφους, όσο και για τις μετακινήσεις των οστών", επεσήμανε ο κ. Φωτίου, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της άλλης πλευράς πριν ένα με ενάμισι χρόνο ότι θα συνεργαζόταν στα θέματα αυτά.

Είπε πως σήμερα συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους για το πώς θα πιεστεί η Τουρκία από κάποιους οργανισμούς και κάποιες χώρες ώστε επιτέλους να δώσει αυτά τα στοιχεία. Ανέφερε ακόμη πως συζήτησαν και τρόπους επίλυσης και κάποιων άλλων προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την έρευνα και τις πληροφορίες που επιβάλλεται να έχει η ΔΕΑ για να προχωρήσει απρόσκοπτα στη διαδικασία αυτή.

"Θέλω, χωρίς να κινδυνολογώ, να πω ότι η μείωση στον εντοπισμό οστών Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ και εάν συνεχίσει αυτός ο ρυθμός πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία της ΔΕΑ", επεσήμανε ο κ. Φωτίου.

Διαβεβαίωσε εκ μέρους του Προέδρου όλους τους συγγενείς ότι "για μας επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος σημαίνει διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ανέφερε σε δηλώσεις του πως στη σύσκεψη έγινε σε βάθος ανασκόπηση των εξελίξεων στο θέμα των αγνοουμένων και κυρίως τους απασχόλησαν τα προβλήματα και οι αδυναμίες που παρουσιάζει σήμερα η ΔΕΑ, "τα φτωχά αποτελέσματά της και οι αργοί ρυθμοί".

Είπε πως πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες να εξεταστεί το θέμα το συντομότερο "έτσι ώστε όσον είναι δυνατόν η Επιτροπή αυτή να καταστεί πιο αποτελεσματική το συντομότερο δυνατόν".

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν σε ότι αφορά τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ο κ. Σεργίδης είπε πως το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ είναι η συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς. Πρόσθεσε πως η ΔΕΑ δυστυχώς δεν πέτυχε μέχρι τώρα να εξασφαλίσει την ειλικρινή συνεργασία της άλλης πλευράς.

Ανέφερε πως "σίγουρα και από δικής μας πλευράς υπάρχουν περιθώρια να βελτιώσουμε και την οργάνωσή μας και τις ενέργειές μας έτσι που να καταστούμε πιο αποτελεσματικοί".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα