Εξαίρεση"Golden Boys"με πλαφόν από αποζημιώσεις Ταμ.Προνοίας

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών "κουρεμένων" ταμείων προνοίας θα λάβουν το 75% των χρημάτων τους.

Έγκυρη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο Σίγμα ότι το ποσοστό των μελών που θα λάβουν το 75% των ταμείων προνοίας τους ανέρχεται στο 96% του συνόλου.

O Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σ' ένα αριθμό πέραν των 30 χιλιάδων ατόμων, που θα επωφεληθούν της αποζημίωσης του 75%. Έγκυρη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε, ότι το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη περιελάμβανε τα 21 μεγαλύτερα Ταμεία Προνοίας, τα οποία βρίσκονταν κατατεθειμένα σε Λαϊκή και Τράπεζα

Κύπρου και αριθμούσαν περί τις 27 χιλιάδες μέλη, ως εκ τούτου, ο αριθμός ενδέχεται να αγγίξει και τις 35 χιλιάδες.

Yπάρχει μια μικρή μερίδα μελών των κουρεμένων ταμείων προνοίας, η οποία εμπίπτει στο 4% περίπου, η οποία περιλαμβάνει για παράδειγμα διευθυντικά στελέχη τραπεζών, που το 75% του ταμείου προνοίας τους μπορεί να ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Εξού και έχουν τεθεί ως μέγιστο ποσό αποζημίωσης οι 100 χιλιάδες ευρώ, ώστε τα μέλη των Ταμείων να μην τίθενται σε ευνοϊκότερη μοίρα από τους "κουρεμένους" καταθέτες.

Επιπλέον, τα μέλη των Ταμείων, που θα συμμετέχουν στο σχέδιο θα δίδουν στο κράτος τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που απέκτησαν στο πλαίσιο του "bail in". Το κράτος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πωλήσει αυτές τις μετοχές.

Με βάση το σχέδιο, το σύνολο των 166 εκατομμυρίων ευρώ θα πάρει αρκετά χρόνια, ίσως και δεκαετίες για να εκταμιευθεί. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εκταμιευθεί το 2018, είναι το μεγαλύτερο αφού αφορά αποζημιώσεις τεσσάρων ετών και συγκεκριμένα όσους αφυπηρέτησαν από το 2014 μέχρι σήμερα και όσους θα αφυπηρετήσουν το 2018.

Είναι αντιληπτό ότι όσο περνούν τα χρόνια τα ποσά των εκταμιεύσεων θα συρρικνώνονται δεδομένου ότι και οι συνεισφορές των μελών, ως νεότεροι στην αγορά εργασίας το 2013, ήταν μικρότερες.

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε αποζημίωση 166 εκ. ευρώ για κουρεμένα ταμεία

Keywords
Τυχαία Θέματα