Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Συζητούν ενδεχόμενες νέες κυρώσεις στη Μόσχα

Η ουκρανική κρίση και το ενδεχόμενο επιπρόσθετων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σήμερα δεν αναμένεται να γίνουν κινήσεις προς την κατεύθυνση νέων κυρώσεων. Αυτό θ’ αποφασιστεί σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Εκείνο που διακυβεύεται είναι κατά πόσον οι φραστικές διατυπώσεις των συμπερασμάτων θα προωθούν ή όχι τη μελέτη λήψης επιπρόσθετων μέτρων.Η Γαλλία,

η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θεωρούν σκόπιμη τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων κατά της Ρωσίας, αλλά προκρίνουν την εξεύρεση λύσης δια της διπλωματικής οδού. Ήδη υπάρχουν φόρμουλες συμβιβασμού μεταξύ των διάφορων στρατοπέδων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως αυτή θα διατυπωθεί από το νέο ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, δεν θα παραστεί στο Συμβούλιο, καθώς θα υποδεχθεί στη Λευκωσία τον ΥΠΕΞ τη Αλβανίας, ενώ είναι προγραμματισμένη για σήμερα ενημέρωση των διαπιστευμένων Πρέσβεων στην Κύπρο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Sigmalive ότι την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες. Το θέμα ήταν χθες αντικείμενο συζήτησης των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών σε επίπεδο ΚΟΡΕΠΕΡ. Σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου ΥΠΕΞ θα τεθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ένα κείμενο προς έγκριση, στο οποίο αναμένεται να ζητείται η παράταση των υφιστάμενων μέτρων για έξι μήνες, καθώς και η συμπερίληψη παραγράφου, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπρόσθετα μέτρα, εφόσον τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα δρα ανάλογα.

Αντίδραση Ευρωπαίων στη στάση της Ελλάδας

«Δεν μπορείς από τη μια να ζητείς από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη στη χώρα σου, όπως κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και από την άλλη να εγκαταλείπεις την κοινή ευρωπαϊκή θέση», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς αναφερόμενος στην αρνητική στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην, δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϋκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ, είπε, αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον!Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η αντίδραση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος με αφορμή τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε η δήλωση της Ε.Ε. για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία χωρίς να δοθεί η συγκατάθεση της ελληνικής πλευράς, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του: «Λυπούμαστε που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνταχθεί μαζί μας».Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κ. Τουσκ απέρριψε την κριτική, που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως για την έκδοση της ανακοίνωσης υπήρξε διαβούλευση με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα