Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νόμιμη η μεταπώληση λογισμικού

Νόμιμη έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη μεταπώληση, ως μεταχειρισμένου, αυθεντικού λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως το λειτουργικό σύστημα Windows και οι εφαρμογές του Office της Microsoft, μαζί με την άδεια χρήσης τους, αρκεί αυτή να γίνεται στους πρωτότυπους δίσκους και όχι σε αντίγραφα.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο, κρίνοντας υπόθεση προσφυγής της Microsoft

κατά ιδιώτη, ο οποίος μεταπώλησε το λογισμικό της, αποφάσισε ότι στη βάση των κοινοτικών κανόνων, "ο αρχικός αγοραστής αντιγράφου προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο συνοδεύεται από άδεια απεριόριστης χρήσεως δύναται να μεταπωλήσει το εν λόγω αντίγραφο και την άδειά του ως μεταχειρισμένα σε νέο αγοραστή".

Διευκρίνισε όμως στη συνέχεια ότι αυτό δεν ισχύει για αντίγραφα του αυθεντικού προϊόντος. "Αντιθέτως, στην περίπτωση κατά την οποία ο πρωτότυπος υλικός φορέας του αντιγράφου που είχε παραδοθεί στον αρχικό αγοραστή έχει υποστεί φθορά, έχει καταστραφεί ή έχει απολεσθεί, ο εν λόγω αρχικός αγοραστής δεν δύναται να παραδώσει στον νέο αγοραστή το εφεδρικό αντίγραφό του του εν λόγω προγράμματος άνευ αδείας του φορέα του δικαιώματος του δημιουργού", αναφέρει το Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι άπαξ το προϊόν έχει πουληθεί, ο κατασκευαστής δεν μπορεί να εναντιωθεί σε ακόλουθες εμπορικές πράξεις, απορρίπτοντας στην πράξη ενδεχόμενες σχετικές προβλέψεις της "άδειας χρήσης", εκτός από την αντιγραφή του, οπότε και ισχύουν οι κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο έκρινε ότι "o φορέας του δικαιώματος του δημιουργού επί προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή (εν προκειμένω η Microsoft) ο οποίος πώλησε εντός της Ένωσης το αντίγραφο του εν λόγω προγράμματος επί υλικού φορέα (όπως CD-ROM ή DVD-ROM) συνοδευόμενο από άδεια απεριόριστης χρήσεως του προγράμματος δεν δύναται πλέον να εναντιωθεί στις περαιτέρω μεταπωλήσεις του αντιγράφου από τον αρχικό αγοραστή ή τους διαδοχικούς αγοραστές, ανεξαρτήτως της υπάρξεως ή μη συμβατικών ρητρών που απαγορεύουν οιαδήποτε περαιτέρω μεταβίβαση".

Ο αγοραστής έχει μεν δικαίωμα να φτιάξει εφεδρικά αντίγραφα για δική του χρήση, όμως απαγορεύεται να τα πουλήσει. "Εφεδρικό αντίγραφο προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν δύναται να δημιουργηθεί και να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για τις ανάγκες του προσώπου που έχει το δικαίωμα χρήσεως του εν λόγω προγράμματος και, ως εκ τούτου, το πρόσωπο αυτό δεν δύναται, ακόμη και αν έχει φθείρει, καταστρέψει ή απολέσει τον πρωτότυπο υλικό φορέα του προγράμματος, να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο αντίγραφο με σκοπό τη μεταπώληση του μεταχειρισμένου προγράμματος σε τρίτον", διευκρινίζει το Δικαστήριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα