Ευρωκοινοβούλιο: Φ.Α για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

Τη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προς επίτευξη του στόχου της ΕΕ για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, αναγνωρίζει Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην Έκθεση, η οποία συζητήθηκε σήμερα και αύριο τίθεται προς ψηφοφορία, τονίζεται ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο δίνουν στην περιοχή την ευκαιρία να αναδειχθεί ως δυναμικό κέντρο για ένα δίκτυο αγωγών μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη, ζητείται

να δημιουργηθεί μεσογειακός κόμβος φυσικού αερίου με αυξημένη δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου και υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτά τα αποθέματα φυσικού αερίου, προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλειά της.

Η Έκθεση τονίζει ότι οι πρόσθετες ικανότητες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο θα διευκολύνουν την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στα κράτη μέλη και τις χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατά τη σημερινή συζήτηση της Έκθεσης για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, και μιλώντας ως συντονιστής και σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ότι “η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες ενός κράτους μέλους, της Κύπρου, για εκμετάλλευση των ορυκτών της πόρων. Ιδιαίτερα τώρα με την ανακήρυξη του κοιτάσματος “Αφροδίτη” των 140 bcm ως εμπορεύσιμου είναι σημαντικό η ΕΕ να χρηματοδοτήσει αλλά και να παρέχει τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών”.

Όσον αφορά την πρόταση που υπάρχει στην Έκθεση για υποχρεωτική συμμετοχή της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για τις διακυβερνητικές συμφωνίες, καθώς και στην εκ των προτέρων και εκ των υστέρων αξιολόγηση των υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών, ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως είναι ιδιαίτερα αρνητική. Τόνισε δε πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς δεν θα στηρίξει την προώθηση μιας ενεργειακής πολιτικής, η οποία να ελέγχεται από την Κομισιόν, να περιορίζει την κυριαρχία των κρατών και να μειώνει την εθνική ευελιξία στη διαμόρφωση πολυδιάστατων και αποδοτικών διεθνών ενεργειακών σχέσεων. Επισήμανε δε πως δεν γίνεται η Κομισιόν να ζητά αυξημένες αρμοδιότητες, ενώ υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στο ενεργειακό εφοδιασμό των κρατών μελών και συνεχίζεται η ενεργειακή απομόνωση πολλών κρατών και περιοχών της Ένωσης.

Ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε τη σημασία και το ρόλο της Κύπρου για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ενεργειακή Ασφάλεια μέσα από τη δυνατότητα συμβολής της ΕΕ για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακόμη ο Ευρωβουλευτής επισήμανε στη παρέμβαση του, την αναγκαιότητα της συμπερίληψη της Κύπρου στους στρατηγικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ, την οποία κάλεσε να προβεί σε ενεργειακές επενδύσεις στην περιοχή, κάτι που όπως είπε θα αποβεί και προς όφελος της ίδιας.

“Η Κύπρος και πιθανώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν αυτή τη στιγμή ενεργειακές πηγές και ενεργειακή προοπτική. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει όχι μόνο θεωρητικά αλλά εμπράκτως με ενεργειακές υποδομές και επενδύσεις την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα αποβεί πρωτίστως προς όφελος της ΕΕ, των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών σχεδιασμών.

Με αυτό το τρόπο η Ευρώπη θα κατορθώσει να δώσει αξιόπιστη διέξοδο στα ενεργειακά της αδιέξοδα και θα στείλει και ισχυρό μήνυμα. Επίσης θα επιτευχθεί μείωση ενεργειακού κόστους, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης με ταυτόχρονη αύξηση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας” υπογράμμισε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα