Ευλογιά της Αλάσκας:Ποια είναι η ιογενής ασθένεια που σκότωσε έναν ηλικιωμένο;

Ένας ηλικιωμένος άνδρας από την Αλάσκα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε αφού προσβλήθηκε από την  Alaskapox - μια ιογενή ασθένεια που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Πόσο επικίνδυνη είναι όμως η Alaskapox (ευλογιά της Αλάσκας), πόσοι άνθρωποι την έχουν κολλήσει και ποια είναι τα συμπτώματα; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι αυτό;

Η Alaskapox, ή AKPV, είναι ένας δίκλωνος ιός DNA με αξιωματούχους να λένε ότι φαίνεται να είναι ζωονοσογόνος, που κυκλοφορεί κυρίως στα θηλαστικά της Αλάσκας με περιστασιακή μετάδοση στον άνθρωπο.

Είναι

ένας τύπος ζωύφιου που είναι γνωστός ως ορθοποξικός ιός. Η πιο γνωστή παραλλαγή αυτού του τύπου ιού είναι η ευλογιά. Υπάρχει επίσης η ευλογιά της καμήλας, η ευλογιά των αγελάδων, η ευλογιά και το mpox - παλαιότερα γνωστά ως ευλογιά των πιθήκων.

Πότε ανακαλύφθηκε και πόσοι άνθρωποι το είχαν;

Ανακαλύφθηκε το 2015 σε μια γυναίκα που ζούσε κοντά στο Fairbanks της Αλάσκας, εξ ου και το όνομα Alaskapox. Διαγνώστηκε αφού άρχισε να υποφέρει από τοπικό εξάνθημα και πρησμένους λεμφαδένες.

Έχει βρεθεί κυρίως σε μικρά θηλαστικά, αλλά οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι τα οικιακά κατοικίδια μπορεί επίσης να μεταφέρουν τον ιό.

Επτά άνθρωποι, όλοι στην Αλάσκα, έχουν μολυνθεί από αυτό τα τελευταία εννέα χρόνια.

Το πιο πρόσφατο γνωστό κρούσμα ήταν ο ηλικιωμένος από τη χερσόνησο Κενάι, στα νότια της πολιτείας, ο οποίος υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι υποβαλλόταν σε θεραπεία στο νοσοκομείο όταν πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου.

Πώς εξαπλώνεται;

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα.

Δεν έχει τεκμηριωθεί περίπτωση μετάδοσης του από το ένα άτομο στο άλλο. Αλλά άλλοι ιοί της ίδιας οικογένειας μπορούν να εξαπλωθούν όταν ένα άτομο έρχεται σε επαφή με τις πληγές ενός άλλου ατόμου, επομένως οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Αλάσκας συμβουλεύουν οποιονδήποτε έχει πληγή της Αλάσκας να το καλύψει με έναν επίδεσμο.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν «ασαφές» πώς ο άνδρας που πέθανε εκτέθηκε στον ιό - αν και είχε αναφέρει ότι φρόντιζε μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι του, η οποία τον είχε γρατσουνίσει, προκαλώντας πιθανώς τη μετάδοση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα εξογκώματα ή φλύκταινες στο δέρμα, καθώς και πόνο στις αρθρώσεις ή στους μύες και πρησμένους λεμφαδένες.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς είχαν ήπια συμπτώματα που υποχώρησαν από μόνα τους μετά από μερικές εβδομάδες χωρίς να απαιτείται θεραπεία.

Ο άνδρας που πέθανε τον Ιανουάριο νοσηλευόταν για καρκίνο και είχε κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των φαρμάκων, τα οποία το τμήμα υγείας της Αλάσκας είπε ότι πιθανότατα συνέβαλαν στη σοβαρότητα της ασθένειάς του.

Εντόπισε ένα κόκκινο εξόγκωμα στη μασχάλη του τον Σεπτέμβριο και του χορηγήθηκε αντιβίωση, ωστόσο τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν καθώς ένιωσε κόπωση και αυξημένο πόνο στην περιοχή και τον ώμο.

Αφού επηρεάστηκε το εύρος κίνησης του δεξιού χεριού του, ο άνδρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Άνκορατζ όπου ανέφερε περαιτέρω συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων βλαβών που μοιάζουν με ευλογιά, ανέφερε η αναφορά της υπόθεσης.

Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες και έδειξαν θετικό αποτέλεσμα για την ευλογιά των αγελάδων.

Ενώ η κατάστασή του βελτιώθηκε μια εβδομάδα μετά τη θεραπεία, σύντομα θα υπέφερε από καθυστερημένη επούλωση πληγών, αναπνευστική και νεφρική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Ο άνδρας άρχισε να βελτιώνεται περίπου μια εβδομάδα μετά τη θεραπεία με ενδοφλέβια φάρμακα, αλλά πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου αφού παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια και άλλες συστηματικές πτώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Θα μπορούσε αυτό να εξαπλωθεί πέρα από την Αλάσκα;

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε άλλες περιοχές.

Όπως είπαμε προηγουμένως, και τα επτά κρούσματα που εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής ήταν στην Αλάσκα και έξι από αυτά έχουν παρουσιαστεί σε άτομα που ζουν στον ίδιο δήμο: Fairbanks North Star Borough (FNSB).

Το τελευταίο κρούσμα, ωστόσο, βρέθηκε στον ηλικιωμένο άνδρα που ζει στο Kenai Peninsula Borough, το οποίο απέχει 370 μίλια από το FNSB, σύμφωνα με τους Χάρτες Google.

Μια δήλωση από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αλάσκας εξηγεί πόσο διαδεδομένος θα μπορούσε να είναι ο ιός σε ολόκληρη την πολιτεία των ΗΠΑ: «Ενώ οι μελέτες παγίδευσης ζώων έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία του ιού σε μικρά θηλαστικά στο FNSB, είναι πιθανό ο ιός να είναι ευρύτερος Τα μικρά θηλαστικά της Αλάσκας και ότι περισσότερες μολύνσεις σε ανθρώπους έχουν εμφανιστεί αλλά δεν έχουν εντοπιστεί.

Το τελευταίο κρούσμα, ωστόσο, βρέθηκε στον ηλικιωμένο άνδρα που ζει στο Kenai Peninsula Borough, το οποίο απέχει 370 μίλια από το FNSB, σύμφωνα με τους Χάρτες Google.

Keywords
Τυχαία Θέματα