ΕΒΕ Πάφου: Το 2016 ξεκινά με καλούς οιωνούς για την Πάφο

Το 2015 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Πάφο, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης, εκτιμώντας παράλληλα πως το 2016 ξεκινά μια χρονιά με καλούς οιωνούς, με σοβαρά προβλήματα μεν αλλά με πολλή θέληση δε για την αντιμετώπισή τους.

“Είχαμε μια αύξηση του ταξιδιωτικού κοινού που υπερβαίνει το 22%, αύξηση του τουρισμού που υπολογίζεται πέραν του 7,5% όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών και ίσως πέρα

του 15% όσον αφορά τις δαπάνες του τουρισμού,” είπε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι “ήταν μια χρονιά η οποία είχε μια σταθερή βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και εκτιμώ πως το 2016 θα είναι ακόμη καλύτερο.”

Σημείωσε ωστόσο πως αναμένει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για να το επιβεβαιώσει. Όλοι οι φορείς της Επαρχίας, είπε, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτή η ανοδική πορεία της οικονομίας να συνεχιστεί και για το 2016.

Όσον αφορά το 2016, εκτιμά πως η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, λέγοντας πως είναι αναγκαία και η εφαρμογή μιας νέας επενδυτικής πολιτικής που θα τονώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα μειώσει τη γραφειοκρατία. Αναφέρθηκε ακόμα και σε επαναφορά κεκτημένων με πιέσεις από οργανωμένα σύνολα.

“Η οικονομία μας βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή φάση, και θα πρέπει όλοι να την προστατεύσουμε μακριά από υπερβολικές απαιτήσεις που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία”, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως υπάρχει ανάγκη για ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση του δημόσιου μισθολογίου καθώς και του ζητήματος της κινητικότητας και του εκσυγχρονισμού του συστήματος αξιολόγησης και προαγωγών και αλλαγών στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως πρέπει να επικεντρωθούμε σε τομείς με προοπτική όπως η ενέργεια, η έρευνα, η καινοτομία, η ιατρική στον ιδιωτικό τομέα, η εκπαίδευση και γενικά η εξωστρέφεια, η προσέλκυση επενδύσεων και η αύξηση των πτήσεων ιδιαίτερα στην Πάφο.

Ακολούθως αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του ΕΒΕ Πάφου για το 2015, είπε πως η απερχόμενη χρονιά ήταν σχετικά καλή χρονιά από οικονομικής πλευράς γιατί σταθεροποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο, το δημόσιο χρέος κυμάνθηκε γύρω στο 108% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται κάτω από το 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

Πρόσθεσε πως έγιναν σημαντικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου από διεθνείς οίκους και η οικονομία έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης κατέγραψε μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης, όπως είπε.

Επεσήμανε ωστόσο πως παραμένουν σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν, όπως είναι η ψηλή ανεργία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα ψηλά επιτόκια και η ανάγκη μεταρρύθμισης στο δημόσιο τομέα.

Σε σχέση με τον τομέα των ακινήτων, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως τα τελευταία δύο τρίμηνα σημειώθηκε σημαντική αύξηση, η οποία φθάνει το 20% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι επενδύσεις που έγιναν, εξήγησε, είναι σε μεμονωμένες κατοικίες και όχι επενδύσεις μεγάλου επενδυτικού κόστους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου εκτίμησε πως η φετινή χρονιά, με τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, θα φέρει και επενδυτές μεγάλου κεφαλαίου.

Όσον αφορά την εξωστρέφεια που συγκεντρώνει την προσοχή του ΕΒΕ Πάφου, ο κ. Δημητριάδης είπε πως θα καταβληθεί προσπάθεια να προωθηθούν οι αγορές τις οποίες ήδη επισκέφτηκαν, όπως η Ινδία, Κίνα, Ιορδανία, Ισραήλ αλλά και οι αγορές ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες – όπως είπε - φαίνεται να επιδεικνύουν σοβαρό ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο να αρχίσουν απευθείας πτήσεις από και προς το Διεθνές Αερολιμένα Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα