Έτσι εξέλαβαν οι ΗΠΑ τις τουρκικές παραβιάσεις του ‘11

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2011, τουρκικά πολεμικά πλοία, συνοδεύομενα από μαχητικό τύπου F-16, πραγματοποιούσαν στρατιωτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, υλοποιώντας τις εξαγγελίες του Εγκεμέν Μπαγίς, τέως Τούρκου Υπουργού ΕΕ, την ίδια ώρα που η αμερικανική Noble, τρυπούσε για πρώτη φορά στo oικόπεδο 12. Ενέργεια η οποία ενόχλησε έντονα τους Αμερικανούς, οι οποίοι έστω και παρασκηνιακά, όπως προκύπτει από αλληλογραφία που διέρρευσε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενήργησαν με τρόπο που έδωσε τέλος στις προκλήσεις.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία, ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 2011, περιλαμβάνεται σε μια σειρά από mails που υποκλάπηκαν από το γραφείο της Χίλαρυ Κλίντον και που δόθηκαν στη δημοσιότητα από χάκερς.

O Δημοσιογράφος Solomon Jay, στέλνει μήνυμα προς τον Jacob Sallivan, υπεύθυνο χάραξης πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δεξί χέρι της τότε ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να επιβεβαιώσει πληροφορίες που ήθελαν την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, να προέβη σε έντονες παραστάσεις προς τον Αχμέν Νταβούτογλου για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρεται, στον Sallivan από τον δημοσιογράφο, η πληροφόρηση που είχε ήταν πως η Χίλαρι Κλίντον, ήταν ιδιαίτερα απότομη με τον Νταβούτογλου και τον προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ τα τουρκικά πλοία εισέρχονται στα κυπριακά νερά παρενοχλόντας Αμερικανούς που εργάζονται για μια αμερικανική εταιρεία υδρογονανθράκων, την Noble Energy.

Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος γράφει προς τον Sallivan: «Στον Νταβούτογλου έγινε ξεκάθαρο, ότι η ασφάλεια Αμερικανών πολιτών βρισκόταν σε κίνδυνο. Αυτό σου ακούγεται ορθό; Φαίνεται ότι αυτή η κυπριακή κρίση δεν έχει περιοριστεί. Τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν να ενεργούν παράνομα στα κυπριακά νερά κάνοντας ελιγμούς περίπου 60 χιλιόμετρα από την πλατφόρμα της Noble».

Η αλληλογραφία εντοπίστηκε από τον Β’ Αντιπρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Σίμο Αγγελίδη, ο οποίος όπως ανέφερε μιλώντας στο SigmaLive, επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός ότι η σύγκλιση ξένων ισχυρών συμφερόντων όπως σε αυτή την περίπτωση, λειτουργεί ως ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Στόχος μας είπε θα πρέπει να είναι η εμπλοκή και άλλων συμφερόντων όπως γαλλικά, ρωσικά και κινεζικά.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί η απάντηση της Χίλαρι Κλίντον.

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα