Έτοιμη να ανακάμψει η Ελλάδα δηλώνει ο Τσίπρας

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας για την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, δηλώνοντας ότι όλα δείχνουν πως η χώρα είναι έτοιμη να ανακάμψει, «αρκεί να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος».

Μιλώντας στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός με την Ελληνίδα ιδιοκτήτρια του ενημερωτικού portal Huffington Post,

Αριάνα Χάφινγκτον, ο κ. Τσίπρας είπε πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, και πρόσθεσε πως αυτό θα οδηγήσει γρήγορα σε μία συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη χώρα, θα την επαναφέρει στην ανάπτυξη και θα επιφέρει ριζική αλλαγή ψυχολογίας.

«Ελπίζω και εύχομαι να μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, που πιθανόν να είναι και η τελευταία», είπε ο Πρωθυπουργός στην κ. Χάφινγκτον, την Παρασκευή το Νταβός. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι οι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί κατανοούν απολύτως την ανάγκη να κλείσει επειγόντως η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού Μνημονίου, βάσει του οποίου η χώρα έχει δανειστεί επιπλέον 86 δις ευρώ, και έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμιστικές αλλαγές, για μερικές από τις οποίες, όπως αυτή στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, υπάρχουν τώρα μεγάλη αντίδραση από κοινωνικά στρώματα και η κυβέρνηση γεύεται την πρώτη, τόσο έντονη λαϊκή αποδοκιμασία στον ένα χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δεδομένης και της άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη, και έχει επηρεάσει ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ την Ελλάδα.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η συνύπαρξη διαφορετικών θεσμών στη διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εύκολη, ιδίως όταν αυτοί οι θεσμοί καταλήγουν σε διαφορετικές εκτιμήσεις.

«Ελπίζω όμως ότι οι πολλές διαφωνίες και διενέξεις ανάμεσα στους θεσμούς δεν θα γίνουν δικαιολογίες για απαράδεκτες καθυστερήσεις, οι οποίες θα ακυρώσουν τη μεγάλη ευκαιρία για την ανάκαμψη της Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, χρησιμοποιώντας για αυτήν την ανάκαμψη έναν άλλον όρο, Grecovery, εκ του «recovery», σε αντιπαραβολή με το γνωστό πια Grexit.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα