Ετοιμάζονται οι εκθέσεις Παγκ.Τράπεζας & ΔΝΤ για το Κυπριακό

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει το θέμα των εκθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αφορά το κόστος της λύσης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Σημερινή», οι τεχνοκράτες των δύο διεθνών οργανισμών προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, παρά τις δυσκολίες που έχουν λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης από το κατοχικό καθεστώς σε κομβικά ζητήματα που εξετάζουν. Οι εκθέσεις αναμένεται να παραδοθούν τέλη Οκτωβρίου.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι

οι τεχνοκράτες των δύο οργανισμών διαπιστώνουν ότι έχουν να κάνουν με μια «μικρογραφία» της Τουρκίας, καθώς οι καίριοι τομείς του ψευδοκράτους, όπως νερό, ηλεκτρισμός, ασφάλεια και τράπεζες είναι απόλυτα εξαρτώμενοι από την κατοχική δύναμη.

Στο μεταξύ, δύο κορυφαία θέματα προκαλούν έντονο προβληματισμό στους δύο οργανισμούς.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ο τραπεζικός τομέας των κατεχομένων, ο οποίος είναι πλήρως εξαρτώμενος και προσαρτημένος στην Τουρκία, ενώ βασίζεται στην τουρκική λίρα. Παρατηρείται, επίσης, έλλειψη επαρκούς διαφάνειας στη λειτουργία και στον δανεισμό.

Το δεύτερο σοβαρό θέμα που απασχολεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα είναι η δημόσια διοίκηση των κατεχομένων, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα ενοποιηθεί με την ελεύθερη Κύπρο.

Κορυφαίο, επίσης, ζήτημα θεωρείται και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Σημερινής, οι δύο οργανισμοί ετοιμάζουν προτάσεις για το μοντέλο που πρέπει να εφαρμόσει το νέο ομόσπονδο κράτος για να μπορέσει να είναι βιώσιμο.

Ωστόσο οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι οι εκθέσεις δεν θα περιλαμβάνουν συνολικά ποσά, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι ευμετάβλητοι. Πάντως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα πως δεν πρόκειται να μπούμε σε νέο μνημόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα