Εθνικό Συμβούλιο: Εφικτή κοινή στάση για τα επόμενα βήματα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά το αδιέξοδο του Μοντ Πελεράν. Κοινή διαπίστωση όλων ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο φέρει ο Ερντογάν και οι τακτικισμοί της Τουρκίας. Θα συγκληθεί δεύτερη συνεδρίαση για καθορισμό των επόμενων κινήσεων.

Η πολιτική ηγεσία, μέσω του πολιτικών αρχηγών, εκπέμπει μήνυμα συνεννόησης και συναίνεσης, σε σχέση με τα όσα έγιναν στο Μοντ Πελεράν, αλλά και σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, μετέφεραν την θέλησή τους για συνεννόηση και συντονισμό, της Ελληνοκυπριακής

πλευράς.

ΑΚΕΛ: Θα υπάρξει και δεύτερη συνεδρίαση για συντονισμό

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε πολύ δύσκολα τα πράγματα και σημείωσε ότι έγινε μια πρώτη ανταλλαγή σκέψεων για το πως θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, σε σχέση με το Κυπριακό. Ενημέρωσε, επίσης, ότι θα υπάρχει και δεύτερη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου, για περαιτέρω συντονισμό δράσεων και κινήσεων.

Ως ΑΚΕΛ, σημείωσε, είναι υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν, δίχως όρους και προϋποθέσεις, καθώς η βάση των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος δρόμος. "Οργανωμένα, συλλογικά αλλά και καλά προετοιμασμένοι, θα πρέπει να ετοιμάσουμε τα επιχειρήματα για να πείσουμε για τις δικές μας θέσεις. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού είναι σημαντικό να είμαστε εξαιρετικά σωστά προετοιμασμένοι για την συνέχεια.

ΔΗΚΟ: Στήριξη στην Ελληνική θέση και στον Έλληνα ΥΠΕΞ

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας ευθύνεται για το αδιέξοδο, καθώς η τουρκική πλευρά παρουσίασε απαράδεκτες θέσεις σε συνεργασία με τον Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπονοεί κανένας, ότι την ευθύνη φέρει η Ελλάδα ή ο Νίκος Αναστασιάδης για το αδιέξοδο. Μπορεί να υπήρξαν λάθη στην τακτική, από την δική μας πλευρά, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία ευθύνεται για το αδιέξοδο.

Χαιρέτησε με θέρμη την στάση της Ελλάδας και του κ.Κοτζιά, δήλωσε ευγνωμοσύνη και σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο που έχει η Κύπρος, σε αυτή την διαδικασία. Δεν πρέπει να βοηθούμε με κανένα τρόπο την τουρκική προπαγάνδα, σημείωσε.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι θα υπάρξει συναπόφαση για τα επόμενα βήματα, στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες θα κατατεθούν.

Σιζόπουλος: Συλλογική διαχείριση της διαπραγματευτικής μας θέσης

Την ανάγκη όπως υπάρξει μια συλλογική διαχείριση για ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, σε δηλώσεις του είπε ότι “ουσιαστικά μέσα από την ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει επιβεβαιωθεί η στάση, την οποία η τουρκική πλευρά τήρησε στις διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένη στοχοθεσία είτε να κερδίσει πρόσθετα πλεονεκτήματα σε άλλα κεφάλαια του Κυπριακού χωρίς να καταθέσει τον χάρτη είτε ενδεχομένως να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε μια διάσκεψη στην οποία να ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στην δική μας πλευρά¨.

Οταν συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν μπορούσε πια να γίνει, σημείωσε, οδήγησε ουσιαστικά σε ναυάγιο τις συζητήσεις. Εξάλλου, ανέφερε, δεν είναι τυχαία και η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών απ΄ ό,τι έχουμε πληροφορηθεί στα κατεχόμενα για περαιτέρω συζητήσεις.

“Είναι λοιπόν μια ώρα δύσκολη, κι όπως η ΕΔΕΚ έχει εισηγηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική διαχείριση, μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της δικής μας πλευράς και κυρίως είναι η ώρα να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποια διαπραγματευτικά όπλα τα οποία έχουμε στην διάθεση μας για να ενισχύσουμε και την θέση μας προς την κατεύθυνση της επίτευξης στόχου δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν έγινε συζήτηση για απεγκλωβισμό από το αδιέξοδο, είπε πως έχουν κατατεθεί κάποιες πρώτες απόψεις κι έχουμε επιφυλαχθεί ότι σύντομα θα γίνει μια νέα συνάντηση και συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ούτως ώστε να γίνει μια διεξοδική συζήτηση και να διαμορφώσουμε αν είναι δυνατό συλλογικά μια κοινή θέση την οποία όλοι θα υπερασπιστούμε και θα προωθήσουμε.

Συμμαχία Πολιτών: Θα πρέπει να προβληματίσει ο τελικός στόχος της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λιλλήκα, η Τουρκία έχει την ευθύνη για το αδιέξοδομ έχει συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένη τακτική, για να οδηγήσει την όλη διαδικασία σε ναυάγιο και τις συνομιλίες σε πλήρες αδιέξοδο. Θα πρέπει να μας προβληματίσει ο τελικός στόχος της Τουρκίας, να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την τακτική που ακολουθεί και να αντιδράσουμε με συντονισμένα βήματα.

Αλληλεγγύη: Θετικό το ότι θα καθοριστεί κοινή θέση

Θετικό γεγονός χαρακτήρισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους τη θέση να υπάρξει νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου σύντομα, με αντικείμενο τον καθορισμό μιας κοινής θέσης που θα είναι αποδεκτή από όλους.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της εντός του Σώματος, όπου, όπως είπε, ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές στην ΕΕ και στο διεθνή παράγοντα για να στηριχθούν οι κυπριακές θέσεις λόγω του αντιτουρκικού μένους και της δικτατορίας που έχει επιβάλει ο Ερντογάν.

Συνέχισε λέγοντας ότι αν και δεν βρήκε ιδιαίτερη απήχηση, καθώς πιστεύουν πως η ΕΕ δεν θα μπορεί να πιέσει τον Τούρκο Πρόεδρο, εντούτοις συνέχισε ότι «ο Ερντογάν μπορεί να πιεστεί με τη διακοπή των προενταξιακών κονδυλίων και αυτό είναι κάτι το οποίο θα τον οδηγήσει να κάνει και δεύτερες σκέψεις» κατά τη λήψη των αποφάσεών του για την Κύπρο.

Χαρακτήρισε επίσης παρήγορο το ότι κατάλαβαν επιτέλους «ποιος είναι ο Ακιντζί και πως μέχρι τώρα έχει ουσιαστικά ξεγελάσει τον κυπριακό λαό για την πρόθεσή του να επιλύσει το Κυπριακό με βάση τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Η κ. Θεοχάρους καταδίκασε τέλος την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Περδίκης: Ζωηρό ενδιαφέρον από την Ρωσία

Ο Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ζωηρό ενδιαφέρον των Μονίμων Μέλων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως της Ρωσίας, της οποίας η παρέμβαση θα πρέπει να συζητηθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπερασπιστούμε την θέση της Ελλάδας, τόνισε.

Εμείς θεωρούμε ότι η διαφορά στο εδαφικό αποτελεί απλά την πρόφαση, άσχετα αν ο Πρόεδρος έχει άλλη εντύπωση.

Το πρόβλημα προέκυψε γιατί η Τουρκία θέλει να καθορίσει την μορφή το περιεχόμενο και την διαδικασία της πολυμερούς έτσι ώστε να οδηγήσει σε επιδιαιτησία ενάντια στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

ΕΛΑΜ: Να πάμε για λύση ενιαίου κράτους

Ολοκάθαρα η ευθύνη είναι στην Τουρκία, όσο υποχωρούμε τόσο θα ζητούν πράγματα και δεν θα υπάρχει κατάληξη. Θα πρέπει να μπουν οι διαπραγματεύσεις σε νέα βάση για τις συνομιλίες, με μορφή λύσης το Ενιαίο κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα