Ερντογάν: Προτεραιότητα η λύση με πολιτική ισότητα

Με αναφορές στην πολιτική ισότητα των Τ/κ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στην εκδήλωση το απόγευμα στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής είπε ότι σήμερα είναι “η πιο δοξασμένη μέρα του αγώνα των Τ/κ για μια ελεύθερη ζωή και για συμφωνία που συνεχίζει την ύπαρξή τους ως ισότιμου ιδιοκτήτη του νησιού”.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων 41 χρόνια πριν, έγινε κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων που πήγαζαν από τις διεθνείς συμφωνίες και ως πρωτοβουλία έναντι όσων επιβουλεύονταν την

ύπαρξη των Τ/κ. Υποστήριξε επίσης ότι με τη δύναμη που πήραν από την “ειρηνευτική επιχείρηση” οι Τ/κ βρήκαν την ευκαιρία να διεξάγουν το “δίκαιο αγώνα για ισότητα”, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

“

Η τ/κ πλευρά, είπε, είναι αυτή που θέλει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση και έχει δείξει γι` αυτό την απαραίτητη πολιτική βούληση, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να είναι προτεραιότητά τους η επίτευξη μια συνολικής λύσης που θα κατοχυρώνει την πολιτική ισότητα και τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ. “Μέχρι σήμερα στηρίξαμε κάθε προσέγγιση καλής πρόθεσης προς αυτή την κατεύθυνση και τις προσπάθειες των ΗΕ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε ικανοποιημένοι με την επανέναρξη των συνομιλιών”, ανέφερε προσθέτοντας ότι αξιολογώντας τη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ελπίζουν ότι χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος θα διανυθεί απόσταση προς τη λύση. “Όπως όλοι ξέρουν ήμασταν πάντοτε ένα βήμα μπροστά στο θέμα της λύσης”.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι η Τουρκία έκανε αυτό που της αναλογούσε και ας κάνει και η ε/κ πλευρά αυτό που της αναλογεί, κάνοντας αναφορά στην πολιτική ισότητα έναντι των Τ/κ. Είναι σημαντικό, συνέχισε, η προσέγγιση της υπόθεσης με μια αντίληψη που θα αγκαλιάζει το μέλλον, να αποτελέσει θέμα σε εσωτερικές πολιτικές ανησυχίες και τακτικισμούς. Η μόνιμη και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, είπε, θα έχει θετικό αντίκτυπο στις πλευρές στο νησί, και σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή με εξέχουσα την ανατολική Μεσόγειο. Με τη λύση, συνέχισε, θα ενδυναμωθεί η οικονομία στο νησί και πολλά έργα και σχέδια που τώρα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν θα είναι εφικτό να γίνουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στο έργο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα λέγοντας ότι θα είναι το νερό της ειρήνης και μια ακλόνητη σχέση με την Τουρκία. Ευχή τους, είπε, αυτό το νερό να δώσει ζωή όχι μόνο στο βορρά αλλά σε ολόκληρο το νησί. “Μαζί με τις άλλες φυσικές πηγές θέλουμε από καρδιάς αυτό το έργο να είναι ένα στοιχείο μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών”.

O Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε από τα κατεχόμενα στις 8 απόψε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα