Πρόεδρος Αναστασιάδης: Εμβάθυνση σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ

Στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο, του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ένα ακόμη βήμα στην εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου Ισραήλ.

Τόνισε ότι «ανέκαθεν πιστεύαμε στην ανάγκη της παρουσίας της Κύπρου

στη διεθνή πολιτική σκηνή σε μια προσπάθεια οικοδόμησης εκείνων των συμμαχιών και ερεισμάτων που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να διαμορφώσουν ευνοϊκό κλίμα για να πετύχουμε το συντομότερο την επανένωση της Κύπρου γιατί μόνο έτσι, αναβαθμίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν δυνατόν να πετύχουμε τους στόχους μας».

Πρόσθεσε ότι «πάντοτε πιστεύαμε πως η χώρα μας με το σταθερό πολιτειακό της καθεστώς, τους θεσμούς και το υψηλού επιπέδου προσωπικό που έχει θα μπορούσε να παίξει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην εύφλεκτη περιοχή μας».

Σημείωσε επίσης πως «οι συστηματικές προσπάθειες και η ενίσχυση των σχέσεων με τους γείτονες μας, τις χώρες του Αραβικού Κόλπου και άλλες φίλες χώρες της περιοχής και όχι μόνον, έχουν αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο, τον ειδικό ρόλο που καλείται να παίξει η χώρα μας στην περιοχή. Σε λίγες μέρες θα βρίσκεται στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην εμβάθυνση των σχέσεων μας, ενώ στη Λευκωσία θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα και η Υπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρόκειται για επισκέψεις που αναδεικνύουν τη χώρας ως χώρα που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ειρήνης στην περιοχή».

Αυτό τον ειδικό ρόλο, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος, «θα μπορέσουμε να τον αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο, εάν γίνει κατορθωτό σύντομα – ελπίζω- να λύσουμε το εθνικό μας θέμα και να προσδώσουμε στην πατρίδα μας τη θέση που της αναλογεί στον παγκόσμιο χάρτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα