Έρευνα για τον ακριβή αριθμό των νεκρών του Πολυτεχνείου

Άγνωστος παραμένει μέχρι και σήμερα ο ακριβής αριθμός καταγραφής των νεκρών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την επιχείρηση καταστολής της, εγείροντας ερωτηματικά και μύθους.

Στοιχεία από έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος, ωστόσο, "μαρτυρούν" τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με τον Συγγραφέα και Δημιουργό της έρευνας "Πολυτεχνείο '73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες" Καλλιβρετάκη Λεωνίδα, "H χαώδης και ατεκμηρίωτη πληροφόρηση που υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνει εσαεί αυτή την ιδιότυπη 'ασυλία',

στο όνομα της δήθεν προστασίας της φήμης του Πολυτεχνείου".

O ίδιος σημείωσε, ότι η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε από το 2002, συλλέγοντας δεδομένα, ντοκουμέντα, σχεδιαγράμματα, λίστες που έκαναν την εμφάνιση τους μετά τη μεταπολίτευση, προανακριτικές και ανακριτικές έρευνες, συνεντεύξεις συγγενών και καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του 1975, για να βγει ένα προσωρινό αποτέλεσμα - πόρισμα.

Το πόρισμα

Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχουν καταγραφεί εικοσιτέσσερις πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις, ενώ παράλληλα έχει συγκροτηθεί ένας κατάλογος δεκαέξι ανώνυμων περιπτώσεων, που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ότι «προκύπτουν βασίμως» ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία.

Εν κατακλείδι, η έρευνα έχει θέσει στο μικροσκόπιο τριάντα επώνυμες περιπτώσεις, οι οποίες εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν ποτέ τεκμηριωθεί. Όλες αυτές οι ανώνυμες και οι αμφιλεγόμενες επώνυμες περιπτώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο, προτού αποφασιστεί οριστικά να υιοθετηθούν.

Στη μηχανή του χρόνου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών, που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973.

Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου, με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων, αρχής γενομένης με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου καθώς επίσης και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα