«Έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις της Υπουργού και του Αρχηγού»

Την άποψη ότι έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας στον απόηχο των όσων συνέβησαν την προηγούμενη Δευτέρα στη Χλώρακα, διατύπωσαν o Κωστής Ευσταθίου, μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής και ο Κυριάκος Χατηζγιάννης, βουλευτής του ΔΗΣΥ που φιλοξενήθηκαν στο Μεσημέρι και Κάτι.

Κωστής Ευσταθίου και Κυριάκος Χατζηγιάννης τόνισαν ότι από τη στιγμή που οι δυο αξιωματούχοι διαπραγματεύτηκαν με έναν καταζητούμενο

θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί.

Ελαφρώς διαφορετική ήταν η θέση της ΔΗΠΑ και του Μαρίνου Μουσιούτα ο οποίος έκανε λόγο για μια «δύσκολη ερώτηση» διαχωρίζοντας ότι αν οι δυο ήξεραν με ποιον συνομιλούσαν τότε θα έπρεπε να είχαν υποβάλει στη διάθεση του Προέδρου τις παραιτήσεις τους. Αν όμως δεν γνώριζαν τότε υπάρχει ελαφρυντικό δίδοντας στην περίπτωση αυτή βάρος στις ευθύνες των συνεργατών τους, διευκρίνισε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: «Καζάνι που βράζει το μεταναστευτικό»-«Στελέχη του ΕΛΑΜ οργάνωναν τα έκτροπα»

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου υπογράμμισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Αυτό που συμβαίνει είναι η αρχή αυτού που θα συμβαίνει τα επόμενα χρόνια. Από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουν αυτά τα περιστατικά και ξεκίνησαν από την Χλώρακα, η οποία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εκεί υπάρχει μεγάλος αριθξμός μεταναστών από Συρία και από το Ιντλίπ ειδικότερα, περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι κάτι που δεν σημειώνει κανείς ποτέ. Πληρώνουμε το κόστος της ρηχότητας και της επιπολαιότητας και της αδιαφορίας που επιδείξαμε ως κοινωνία. Η κοινωνία ανέχεται την Πολιτεία να συμπεριφέρεται ως συμπεριφέρεται».

Συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «μείζον πολιτικό ζήτημα. Είναι ποτέ δυνατόν η Υπουργός Δικαιοσύνης με τον Αρχηγό Αστυνομίας να μετέχουν σε σύσκεψη για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα με έναν καταζητούμενο για αδικήματα κοινού ποινικού δικαίου; Ο οποίος ήταν και υπό την επήρεια ναρκωτικών. Αυτά είναι δείγματα σοβαρού κράτους; Αυτό έπρεπε να είχε οδηγήσει σε παραιτήσεις των μετεχόντων. Εγώ θα παραιτούμουν… ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να τους είχε παύσει. Αν δεν πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και συνεχίζουμε να λέμε κλισέ.. όχι μόνο Χλώρακα αλλά θα γίνει έκρηξη στην Κύπρο όχι μόνο για το μεταναστευτικό».

«Είναι μια δύσκολη ερώτηση αν έπρεπε να παραιτηθούν. Αν γνώριζαν ποιος ήταν ο συνομιλητής τους, τότε θα έπρεπε να είχαν υποβάλει στη διάθεση του Προέδρου τις παραιτήσεις τους. Αν δεν γνώριζαν υπάρχει ένα ελαφρυντικό παρόλο που υπάρχει το μεμπτό, του τι έκαναν οι υφιστάμενοι τους. εξαρτάται σε ποιο βαθμό υπάρχει ευθύνη…», είπε στη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας.

«Δεν ήταν καλή η πολιτική διαχείριση όχι του όλου θέματος, δεν είναι μόνο αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι συσσωρευμένος αριθμός μεταναστών διέμενε παράνομα σε ένα χώρο. Αυτοί που έμεναν εκεί κάποιοι ήταν παράνομοι στην Κύπρο. Έμεναν εκεί όμως για 4 και πλέον χρόνια. Στο θέμα όμως της Χλώρακας σωστά αναφέρεται ότι ήταν η περιοχή αυτή.. οι αριθμοί είναι μεγάλοι και αλλοιώνουν τον κοινωνικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες. Πρέπει να γίνουν πράγματα, έγιναν πράγματα, γίνονται απελάσεις, εξετάσεις αιτήσεων.. υπάρχει όμως συσσωρευμένος αριθμός μη ελεγμένων ατόμων».

Την άποψη ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να έχουμε παραιτήσεις και θα πρέπει να διασφαλίσουμε και τη διαφάνεια του τι έχει συμβεί εκεί διατύπωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Συνέχισε λέγοντας ότι «το βάρος που έχει η Κύπρος είναι πολύ περισσότερο από το 7% είναι πάνω από 10%, διασταυρώσαμε αυτά τα στοιχεία.. και ο αριθμός είναι μεγάλος και έχει προκαλέσει την κοινωνία αλλά ακόμη κι αυτούς που βρίσκονται νόμιμα κάτω από το καθεστώς της αναμονής ή του ασύλου. Το βάρος αυτό έγινε πυρίτιδα, η κοινωνία μας κράζει. Το να μπαίνουμε σε συμπεριφορές αυτό είναι ρατσιστικό ή αυτό μας βλάφτει.. δεν καταλήγουμε πουθενά. Πρέπει να παρθεί εξ’ ολοκλήρου μια διαφορετική πολιτική. Χρειάζεται οπωσδήποτε sos εμπλοκή της ΕΕ. Η Συρία δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, μόνο ορισμένες περιοχές.
Διερωτώμαι αν πρέπει να μπούμε σε λογική διαπραγμάτευσης, τι γύρευε εκεί η Υπουργός; Τι διαπραγματευόταν, βρισκόταν κάτω από κάποιο άλλο ευρύτερο εκβιασμό και χρειαζόταν η εμπλοκή πολιτικού προϊσταμένου; Καλώ να δοθούν απαντήσεις. Αν αυτά που βλέπουμε ευσταθούν είτε για ζωή είτε άλλες ενέργειες πρέπει να μας πει η Υπουργός. Γιατί η Υπουργός ήταν εκεί; Τι να διαπραγματευτεί, τι να κάνει διαφορετικό από τον Αρχηγό;.

«Αντιλαμβάνομαι ότι δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κλίμα πόλωσης αλλά πρέπει να δώσει απαντήσεις για το τι ακριβώς έγινε», είπε.

Καταληκτικά ο κ.Ευσταθίου είπε πως «θα ανέμενε κάποιος από το επίσημο κράτος να πει ότι οι δημοσιεύσεις (π.χ για στρατιώτη) δεν ισχύουν ή ισχύουν. Όντως έγινε αυτό με τον εκβιασμό να σκοτωθεί ένας στρατιώτης; Ναι ή όχι. Να το πει ξεκάθαρα η Υπουργός, ότι δεν πήγε γι’ αυτό αλλά για κάτι άλλο. Οι ευθύνες όμως είναι εκεί, διαπραγματευόταν με έναν εγκληματία. Αν αφεθούν όλα αυτά στον ψίθυρο τότε κινδυνεύουμε με κοινωνική έκρηξη».

Από πλευράς του ο Μαρίνος Μουσιούττας έκανε λόγο για διαχρονικό πρόβλημα. «Η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να λιγοστέψει το ζήτημα του μεταναστευτικού. Δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Το κόμμα νιώθει πίεση έναντι του κόσμου για να επιταχυνθούν ενέργειες», ανέφερε.  

Keywords
Τυχαία Θέματα