Άρχισε το παρασκήνιο για τις διπλές εκλογές – «Συνεργασίες και αντάρτες»

Για τις επερχόμενες ευρωβουλευτές και δημοτικές εκλογές στην Κύπρο μίλησαν στο Μεσημέρι και Κάτι οι πολιτικοί αναλυτές Γιάννος Κατσουρίδης και Κώστας Μπαλτάς.

Αρχικά ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι είναι λίγο πρόωρη η συζήτηση γιατί δεν υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, ωστόσο υπάρχει αρκετό παρασκήνιο και ψιθυρολογία. «Είναι η πρώτη φορά στην Κύπρου όπου θα γίνουν τρεις εκλογές

ταυτόχρονα κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει». Συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζουμε πώς θα επηρεάσει την προσέλευση, τις στρατηγικές και τις τακτικές των κομμάτων.

Τόνισε ότι είναι εκλογές οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν τη λιγότερη σημασία ή εκλογές δεύτερης τάξης. «Στις Προεδρικές αποφασίζεις για τον Πρόεδρο, ενώ στις ευρωβουλευτές υπάρχει μια δυσκολία στο να πειστεί ο ψηφοφόρος ότι οι έξι ευρωβουλευτές της Κύπρου μπορούν να διαδραματίσουν τόσο καθοριστικό ρόλο».
Σημείωσε ότι οι δημοτικές έχουν μεγαλύτερη σημασία. «Οι ευρωβουλευτές είναι καθαρά κομματικές εκλογές, ενώ οι δημοτικές είναι πιο ατομικού χαρακτήρα».
Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι οι συνεργασίες δεν θα είναι εύκολο να γίνουν όπως το παρελθόν. «Θα δούμε πολύ διαφορετικές τοπικές συμμαχίες».

Ακόμη, ανέφερε ότι οι Δήμαρχοι και οι Έπαρχοι θα καθορίζουν αρκετά πράγματα. «Οι ευρωεκλογές δεν κινούν το ενδιαφέρον, όμως οι δημοτικές θεωρητικά πρέπει να κινήσουν. Το παρελθόν της Κύπρου δείχνει ότι έχουμε μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές, αλλά ούτε και τη συμμετοχή που αναμέναμε στις δημοτικές».
Στη συνέχεια μίλησε για την ατζέντα που θα επικρατήσει μέχρι τις εκλογές. «Αν είναι το μεταναστευτικό, τότε δυνάμεις όπως το ΕΛΑΜ ευνοούνται. Ο ΔΗΣΥ θα δώσει τη μάχη από θέση αντιπολίτευσης. Έχουμε τρία συμπολιτευόμενα κόμματα που ψάχνουν τον τρόπο συνεργασίας».

Όσον αφορά το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι αν νιώσει ότι απειλείται η δεύτερη έδρα, τότε μπορεί να τεθεί ένα δημοκρατικό δίλημμα. «Βλέπουμε ότι το ΕΛΑΜ ανεβαίνει. Η ατζέντα του και η κομματική θέση του είναι από τις πιο ευνοϊκές».

Υπογράμμισε ότι οι τοπικές ιδιαιτερότητες είναι τόσες πολλές και θα υπαγορεύσουν τις διαφορετικές συμμαχίες. «Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει παντού επειδή υπάρχουν υφιστάμενοι δήμαρχοι οι οποίοι μπορούν να συσπειρώσουν και αντίρροπα στρατόπεδα».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη μπορεί να υποστηρίξει υποψήφιους του Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποκλειστεί. «Ούτε και το αντίθετο μπορεί να αποκλειστεί».

Από πλευρά του, ο κ. Νταλτάς ανέφερε ότι θα είναι οι πρώτες εκλογές του ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση, με την Αννίτα Δημητρίου επικεφαλής. «Οι ευρωεκλογές δεν φέρνουν τον κόσμο στην κάλπη, όμως σε συνδυασμό με τις δημοτικές θα φέρουν. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνεργασίες. Το θέμα είναι τι συμμαχίες θα γίνουν, ποια πρόσωπα, που θα έχουμε αντάρτες και σίγουρα οι εκλογές των αντιδημάρχων θα φέρουν λίγο περισσότερο ενδιαφέρον».

Επεσήμανε ότι μέχρι τις εκλογές μπορεί να δούμε επίσημα τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην Κυβέρνηση.

Μιλώντας για την ΕΔΕΚ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο δυνατή όσο τις προηγούμενες ευρωεκλογές με το δίλημμα ΕΛΑΜ ή συνταγματικό τόξο.

Ο κ. Νταλτάς τόνισε ότι αναζητούνται προσωπικότητες ευρείας αποδοχής. «Δεν φαίνεται ότι θα εκλείψουν οι αντάρτες όπως η περίπτωση του Στροβόλου. Θα έχουν ενδιαφέρον τα πρόσωπα, οι συμμαχίες και ο ΔΗΣΥ παραμείνει στην αντιπολίτευση».

Μιλώντας για ενδεχόμενες εκπλήξεις ανέφερε ότι θα είναι ενδιαφέρον τα ποσοστά των κομμάτων σε ευρωεκλογές και αν αυτά θα αποτυπωθούν στις δημοτικές εκλογές. «Δεν αποκλείονται καραμπόλες και μετατόπιση νυν δημάρχων στις επαρχίες για να ελευθερωθεί ο χώρος για να συμφωνηθούν οι συμμαχίες».

Επιπλέον ανέφερε ότι μέχρι στιγμής λείπει η ονοματολογία γυναικών. «ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα πρέπει να καταγράψουν νίκες οι οποίες θα στείλουν μήνυμα ενόψει των βουλευτικών. Από την άλλη υπάρχει ο ενδιάμεσος χώρος ο οποίος έχει καταγράψει νίκη με την εκλογή Χριστοδουλίδη και αν μπορεί να αποτυπωθεί σε μια συμφωνία προσώπων».

Τέλος, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο θέμα το οποίο θα απασχολήσουν τα μεγάλα κόμματα είναι οι επιλογές ατόμων καθώς υπάρχει πολλαπλό ενδιαφέρον. «Αν θα ακούσουν την κομματική φωνή ή την πρόσβαση στην κοινωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα