Επ.Παιδείας: Σε σωστή πορεία τα ωρολόγια προγράμματα

Σε σωστή πορεια, παρά τα όποια προβλήματα στην εφαρμογή του, βρίσκονται τα νέα ωρολόγια προγράμματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Γεώργιο Τάσου.

«Παρόλο που μπορεί να υπάρξουν κάποια προβλήματα στην εφαρμογή, -ένα νέο σύστημα δεν μπορεί να είναι εξ΄ υπαρχής 100% θετικό-, νομίζω όμως ότι είμαστε στη σωστή πορεία και το Υπουργείο Παιδείας είναι διατεθειμένο

μέχρι το Σεπτέμβρη να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες δομικές αλλαγές που χρειάζονται έτσι ώστε να πετύχει ο σκοπός», είπε ο κ. Τάσου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ύστερα από ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού για τα νέα ωρολόγια προγράμματα από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, ο κ. Τάσου είπε ότι είχαν την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθούν από τον Υπουργό όσον αφορά τα νέα ωρολόγια προγράμματα τα οποία θα εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά.

«Είναι γεγονός ότι η κοινωνία των πολιτών είχε την άμεση απαίτηση όπως το Υπουργείο προχωρήσει και δώσει μια νέα πνοή στο όλο σύστημα της εκπαίδευσης και αυτό φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα εφόσον ο Υπουργός Παιδείας μαζί με το επιτελείο του έχουν προχωρήσει και έχουν πάρει τις τελικές αποφάσεις και στη νέα σχολική περίοδο θα δούμε ακριβώς αυτές τις αλλαγές που αφορούν τα προγράμματα σπουδών των παιδιών μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Τάσου ανέφερε ότι μέσα από μία Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες και άλλοι, έχει αποφασιστεί σε ποια βάση θα προχωρήσει μπροστά το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε από το Σεπτέμβριο να εφαρμοστούν τα νέα ωρολόγια προγράμματα.

«Είχε γίνει ένας διάλογος ευρύτερος με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τους γονείς και με τα κόμματα. Βέβαια κάποια κόμματα είχαν ανταποκριθεί θετικά όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Στο Συμβούλιο Παιδείας είχαν καταθέσει όλοι τις απόψεις τους. Το ΑΚΕΛ είχε τοποθετηθεί στο Συμβούλιο Παιδείας, αλλά δεν είχε δώσει γραπτές εισηγήσεις. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο έπρεπε να προχωρήσει και αυτή την στιγμή, βάσει τα όσα έχουν λεχθεί στην Επιτροπή και μετά από μία διεξοδική συζήτηση φαίνεται ότι οι αλλαγές προχωρούν και σύντομα τα αποτελέσματα θα δείξουν την πορεία του προγράμματος σπουδών. Σε αυτή τη νέα διαδικασία, εκεί που μπορεί να είχαμε 500 τόσες επιλογές μαθημάτων, καταλήγουμε στις 80, και αυτό είναι σημαντικό διότι στο παρελθόν, κακά τα ψέματα, η μεγάλη μάζα μαθητών επέλεγαν εύκολα μαθήματα και από την άλλη δεν γίνεται κάποιος να θέλει να σπουδάσει χημεία ή μηχανικός ή οτιδήποτε άλλο και να μην μπορεί να κάθεται σε εξετάσεις πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του, είπε ότι «αποκορύφωμα της αλαζονείας που το Υπουργείο επιδεικνύει προς την Βουλή, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ γνωρίζουν πολύ καλά στο Υπουργείο πως για να εφαρμοστούν οι προτάσεις τους για τα νέα ωρολόγια προγράμματα, ότι επιβάλλεται αλλαγή των κανονισμών της Μέσης Εκπαίδευσης, εντούτοις χωρίς να καταθέσουν νέους κανονισμούς δρομολόγησαν καταστάσεις, επιχειρώντας να φέρουν προ τετελεσμένων την Βουλή, κάτι που καταγγέλλουμε δημόσια».

«Σε μια άλλη εξέλιξη ενημερωνόμαστε ότι ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε εκ νέου σε διάλογο τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ενώ την ίδια στιγμή γνωρίζουν όλοι ότι οι μαθητές έχουν ήδη επιλέξει τα μαθήματα προσανατολισμού για την Α` Λυκείου και διερωτόμαστε ποιον τελικα κοροϊδεύουμε, τους μαθητές και τους γονείς , τους εκπαιδευτικούς ή μήπως όλους τελικά ;», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της πρότασης, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι κρίνουν ότι η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη και πρόχειρη, «γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι το Υπουργείο αναγκάστηκε να την αποσύρει και να επανέρχεται συνεχώς με νέες προτάσεις».

«Επιχειρείται μέσα από την πρόταση του Υπουργείου να εντατικοποιηθεί ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του σχολείου και ως εκ τούτου ενισχύεται η παραπαιδεία αλλά και ο κίνδυνος για δραματική αύξηση των σχολικών διαρροών. Σημειώνεται παράλληλα, μέσα από αυτή την πρόταση, η υποβάθμιση συγκεκριμένων μαθημάτων, γεγονός που δεν συνάδει με την φιλοσοφία της ολόπλευρης ανάπτυξης των μαθητών. Τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχετικά εγχειρίδια, τα βιβλία που θα υποστηρίξουν τα νέα ωρολόγια προγράμματα δεν είναι ακόμα έτοιμα. Η πρόταση δεν καλύπτει τις τεχνικές σχολές, τις εσπερινές σχολές και την ειδική εκπαίδευση. Δεν γεφυρώνεται το κενό μεταξύ δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, αφού δεν υπάρχει καμία διασύνδεση και συνέχεια στην εφαρμογή των νέων ωρολογίων προγραμμάτων στις δύο βαθμίδες», πρόσθεσε.

Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε, επίσης, ότι «είναι καλύτερο να αργήσουμε ένα χρόνο, να γίνουν σωστές δουλειές και διάλογος».

«Η δική μας θέση είναι ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει στη βάση της πρότασης του 2012, όπως αυτή καταγράφεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση την οποία ειρήσθω εν παρόδω αυτή η Κυβέρνηση έχει αρχικά παγώσει και σήμερα όπως αποδεικνύεται ακυρώνει. Να κάνουμε, δηλαδή, σωστές δουλειές για να μην θυματοποιήσουμε μαθητές τον επόμενο χρόνο, να διασφαλίσουμε ότι οι αλλαγές για τις οποίες όλοι μιλούμε και όλοι διαπιστώνουμε ότι έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα, θα γίνουν και θα είναι προς το συμφέρον των μαθητών και της κοινωνίας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα