Έπονται αλλαγές στο καθεστώς των κοινοβουλευτικών συνεργατών

Το ζήτημα αντιμισθίας των κοινοβουλευτικών συνεργατών, φέρνει στο φως νέα επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τη Γενική Διευθύντρια της Βουλής με ημερομηνία 1ης Μαρτίου 2017.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, ο Γενικός Ελεγκτής, επανέρχεται στο θέμα της πληρωμής των κοινοβουλευτικών συνεργατών από τη Βουλή, ωσάν να είναι

κρατικοί υπάλληλοι, ενώ στην πραγματικότητα, παρέχουν υπηρεσίες σε βουλευτές πολιτικών κομμάτων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ωστόσο, δεν είναι κάτι νέο, καθώς τόσο ο Γενικός Ελεγκτής όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας με γνωμάτευση, έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό στο παρελθόν, με την εισήγηση όπως η πληρωμή των κοινοβουλευτικών συνεργατών γίνεται απευθείας από τα κόμματα και όχι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το συγκεκριμένο θέμα, όπως αρμοδίως πληροφορήθηκε το Sigmalive, έχει απασχολήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες της Βουλής, όπου συζητήθηκαν όλες οι πτυχές που αφορούν στο καθεστώς εργασίας των κοινοβουλευτικών συνεργατών και εκφράστηκαν διάφορες απορίες και ερωτήματα.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τη Βουλή και η πρόθεση είναι να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία από τη μια να εναρμονιστεί με τις υποδείξεις των Αρχών, από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει να αφήνει εκτεθειμένους τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Αποτέλεσμα της συνάντησης, ήταν να δημιουργηθούν ομάδες από 2-3 άτομα - κοινοβουλευτικούς συνεργάτες από κάθε κόμμα, έτσι ώστε να τεθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται.

Θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι παρά το ότι στο επίκεντρο της συζήτησης σε σχέση με τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, βρίσκεται η αντιμισθία και ποιος την καταβάλλει, ωστόσο, υπάρχουν διάφορα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ένα από τα ζητήματα που προκύπτει, είναι ότι σύμφωνα με τον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο 2012 (Ν.175(Ι)/2012), δεν υπάρχει πρόνοια που να ρυθμίζει οτιδήποτε σε σχέση με τους θρησκευτικούς αντιπροσώπους. Οι αντιπρόσωποι αυτοί, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, δεν εμπίπτουν στον ορισμό του πολιτικού κόμματος, για να τυγχάνουν της χρηματοδότησης που τυγχάνουν τα πολιτικά κόμματα.

Άρα, θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένη πρόνοια και για το σημείο αυτό, έτσι ώστε να μην μένουν εκτεθειμένοι ούτε οι συνεργάτες, αλλά και οι βουλευτές-κόμματα να ξέρουν πώς θα χειρίζονται και τι ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ένα δεύτερο σημείο που προκύπτει, είναι το τι θα γίνεται αν το κόμμα δεν καταβάλλει τον συμφωνημένο μισθό στον κοινοβουλευτικό συνεργάτη. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, αν δεν πληρωθεί η αντιμισθία σε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, τότε θα πρέπει να αποκόπτεται ανάλογο ποσό από τη χορηγία του κόμματος, την επόμενη χρονιά. Αυτό ωστόσο, δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση, ότι οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες θα πάρουν την αντιμισθία που δικαιούνται από το κόμμα. Άρα αυτό είναι ακόμα ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστεί, σε περίπτωση αλλαγής στο καθεστώς των κοινοβουλευτικών συνεργατών.

Τρίτο σημείο το οποίο θα χρήζει ρύθμισης, είναι οι ρήτρες στα συμβόλαια των κοινοβουλευτικών συνεργατών, σύμφωνα με τα οποία ένα κόμμα έχει δικαίωμα να τους απολύσει ή να τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση επί όλων των προβλημάτων που εγείρονται, έτσι ώστε να μην παρθούν, ελέω εντυπώσεων, μεμονωμένες αποφάσεις που να θέτουν σε αβεβαιότητα μια ομάδα ατόμων, που κατά γενική ομολογία, επιτελούν κομβικό ρόλο στο έργο που παράγει η Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα