Επ.Νομικών: Κάλυψη δικαστικών εξόδων των κατόχων αξιογράφων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών αναμένει απάντηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο αίτημά της για αφαίρεση της οροφής των 2.000 ευρώ για νομική αρωγή στους κατόχους αξιογράφων, με πρόθεση να νομοθετήσει ώστε η παρεχόμενη νομική αρωγή να είναι σύμφωνη με τον κατάλογο των ψηφισμένων από το Δικαστήριο εξόδων της δίκης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, μετά την πρώτη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου.

Ο κ. Σαμψών

είπε ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου λέχθηκε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο ομαδικής προσφυγής στη δικαιοσύνη των κατόχων αξιογράφων, προσθέτοντας ότι αυτό που δεν ικανοποίησε στο νέο νομοσχέδιο είναι ότι η οροφή παραμένει η οροφή των 2.000 ευρώ και διαλαμβάνει ότι τα πρόσθετα δικαστικά και δικηγορικά έξοδα θα καλύπτονται από τον αιτητή.

Ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι, λαμβάνοντας υπόψη πως όταν χαθεί μια δίκη ο χαμένος πληρώνει και ότι η νομική αρωγή παρέχεται στον χαμένο, και ότι στα έξοδα μια δίκης συμπεριλαμβάνεται το αρχικό ποσό των δικηγοροσίμων και των χαρτοσήμων, ένας χαμένος που ήδη έχασε πολλά σε αξιόγραφα θα αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Νομικών θα αναμένει απάντηση στο αίτημα για αφαίρεση της οροφής, είπε ότι η θέση της Επιτροπής Νομικών είναι πως η νομική αρωγή θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τον κατάλογο των ψηφισμένων εξόδων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι πριν κάποιους μήνες η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για νομική αρωγή στους κατόχους αξιογράφων καθορίζοντας ανώτατο ποσό αρωγής τα 2.000 ευρώ για κάθε υπόθεση, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση αυτό το ποσό δεν καλύπτει τα έξοδα μιας δίκης που μπορεί να διαρκέσει και πέραν των τριών ετών.

Ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με διαφοροποιημένο ποσό, αντί αυτού στο νέο νομοσχέδιο διατήρησε την οροφή των 2000 ευρώ και περιέλαβε πρόσθετο όρο για κάλυψη του υπολοίπου των εξόδων από τον αιτητή.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι εάν η Κυβέρνηση δεν επιστρέψει με πρόταση ώστε να καλύψει τα δικαστικά έξοδα αυτών των ανθρώπων, η Επιτροπή Νομικών θα επιφέρει την κάλυψη των εξόδων αυτών με τροποποίηση επί του νομοσχεδίου.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η τροποποίηση θα γίνει κατά τρόπο που θα είναι εντός του συνταγματικού πλαισίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα