Επ.Λιλλήκα: Κατάργηση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας

Σε Ανακοίνωση Τύπου, το επιτελείο Γιώργου Λιλλήκα αναφέρθηκε στην πολεοδομική και οικοδομική άδεια, τονίζοντας ότι πρέπει να καταργηθούν.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Κατάργηση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας. Για έργα τα οποία συμβαδίζουν με το πολεοδομικό τοπικό σχέδιο, την ευθύνη να την αναλαμβάνουν οι αρχιτέκτονες, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους λογιστές.

Σύμφωνα με την έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας για την επιχειρηματικότητα, η Κύπρος

σε κάποια σημεία κερδίζει έδαφος και σε κάποια χάνει σημαντικό έδαφος. Πρέπει το κράτος να εκσυγχρονιστεί. Το κράτος λειτουργεί με δομές του 1960. Αυτές οι δομές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα και για αυτό η γραφειοκρατία και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες οδηγούν σε καθυστέρηση και σε αναστολή ακόμη και μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Είναι ανασταλτικός παράγοντας, ιδιαίτερα όταν χρειάζεται τόσος χρόνος για να εξασφαλιστεί η πολεοδομική άδεια και η άδεια οικοδομής.

Σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχει πολύ απλή λύση: να καταργηθεί και η πολεοδομική άδεια και η άδεια οικοδομής. Για έργα τα οποία συμβαδίζουν και πληρούν όσα προνοεί το πολεοδομικό τοπικό σχέδιο και δεν απαιτούν οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις από το κράτος, να γίνει τροποποίηση του νόμου, έτσι ώστε την ευθύνη του έργου να την αναλαμβάνουν οι αρχιτέκτονες, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους λογιστές. Ένα έργο θα πρέπει και θα μπορεί να ξεκινά από την επόμενη ημέρα που κατατίθενται τα σχέδια.

Θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου στη Βουλή, για την οποία με βοήθησε και το ΕΤΕΚ και πρέπει να το ευχαριστήσω. Υπάρχει διαδικασία που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, έτσι ώστε τα έργα να μην καθυστερούν ούτε μια μέρα, αλλά και ταυτόχρονα το Κράτος να μπορεί να κάνει ελέγχους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός έργου και να μην περιμένουμε δυο χρόνια για έκδοση μιας άδειας οικοδομής.

Keywords
Τυχαία Θέματα