Επιβλαβές ή όχι το "κράκ" των κλειδώσεων μας

Στο μικροσκόπιο της επιστήμης με στόχο να αναλυθεί κατά πόσο είναι επιβλαβές ή όχι, μπήκε η συνήθεια των ανθρώπων να τρίζουν τα άκρα τους.

Η πρωτότυπη μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά και τα αποτελέσματα αυτής δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «PLoS One». Οι επιστήμονες έκαναν μαγνητικές τομογραφίες στις αρθρώσεις ενός εξειδικευμένου στη χειροπρακτική επιστήμονα προκειμένου να δουν τι συμβαίνει εσωτερικά

στα δάχτυλά μας όταν τα τρίζουμε.

Ο χειροπρακτικός τραβούσε ένα – ένα τα δάχτυλά του στο εργαστήριο και οι ερευνητές κατέγραφαν τι συνέβαινε στο εσωτερικό της κλείδωσης εκείνη τι στιγμή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης το μυστικό είναι μια φυσαλίδα γεμάτη αέριο, η οποία δημιουργείται πολύ γρήγορα στο εσωτερικό του αρθρικού υγρού που προστατεύει και λιπαίνει τα οστά της άρθρωσης. Με το τράβηγμα του δαχτύλου για παράδειγμα το λιπαντικό υγρό των αρθρώσεων δεν φτάνει για να γεμίσει το κενό που δημιουργείται στο εσωτερικό της άρθρωσης και έτσι σχηματίζεται η φυσαλίδα αερίου.

Είναι όπως όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι αναψυκτικού που πέφτει η πίεση και δημιουργούνται φυσαλίδες, λένε οι επιστήμονες. Ο θόρυβος προκαλείται από την αστραπιαία δημιουργία αυτής της φυσαλίδας μέσα στο υγρό, σε χρόνο λιγότερο από 310 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Το σημαντικό είναι ότι παρόμοια μελέτη είχαν κάνει το 1947 κάποιοι επιστήμονες στη Βρετανία και είχαν καταλήξει στην ίδια εξήγηση.

Ωστόσο, στο ερώτημα αν προκαλείται τελικά πρόβλημα στις αρθρώσεις όταν τρίζουμε συνέχεια τα δάχτυλά μας, οι επιστήμονες απαντούν ότι από όσα έδειξαν οι εξετάσεις αυτές δεν φαίνεται να προκαλείται κάποιο πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα