Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και πΓΔΜ

Ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε καλό κλίμα με τους δύο υπουργούς να συζητούν ζητήματα που άπτονται του ονοματολογικού, της προώθησης των διμερών σχέσεων και της ενίσχυσης των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Κοτζιάς

και Ντιμιτρόφ εξέφρασαν την προσδοκία για παρουσίαση ενός αρχικού πλαισίου προώθησης της διαδικασίας επίλυσης του ονοματολογικού, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει στη Νέα Υόρκη, στης 17 Ιανουαρίου ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων.

Παράλληλα, συζήτησαν επί της μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Με επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απάντησε η ελληνική κυβέρνηση στη χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ


Στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει πολύ σοβαρά την εκκλησιαστική πτυχή του ζητήματος, η οποία τέθηκε από την Ιερά Σύνοδο σε σχέση με την ονομασία της Εκκλησίας της πΓΔΜ. Παράλληλα, σημειώνει ότι υπεύθυνη, βάσει Συντάγματος, για τη διαπραγμάτευση του ζητήματος είναι η ελληνική κυβέρνηση και επισημαίνει τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας η οποία, όπως λέει, «δεν πρέπει να υπονομεύεται από μισαλλοδοξία και ακρότητες που στο παρελθόν οδήγησαν σε εθνικές ήττες».

«Η ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι η εθνική αποφασιστικότητα είναι αποτελεσματική μόνον όταν συνδυάζεται με την εθνική σύνεση και την διαρκή επιδίωξη της εθνικής ενότητας», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του πρωθυπουργού η οποία καταλήγει με την ευχή η Εκκλησία να συμβάλει ώστε η χώρα « να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα