Επιστολή αντιρρησιών σε Μητσοτάκη-Ερντογάν για αποστρατικοποίηση της Κύπρου

Οργανώσεις αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της συνάντησής τους στις 7 Δεκεμβρίου στο περιθώριο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα, ζητώντας την ειρήνη στην περιοχή και την αναγνώριση και πλήρη εφαρμογή του

δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης.

"Ως αντιμιλιταριστικές οργανώσεις αντιρρήσεων συνείδησης από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, υποστηρίζουμε την αναγνώριση της αντίρρησης συνείδησης ως ανθρώπινο δικαίωμα και την καθολική και τη χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε εναλλακτικές επιλογές υπηρεσιών που προάγουν την ειρήνη και δεν είναι στρατιωτικές (νοσοκομεία, υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος, όπως η υποστήριξη σε φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές)", αναφέρεται στην επιστολή, που στηλιτεύει την κούρσα εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας.
"Η αμοιβαία ανταγωνιστική κούρσα εξοπλισμών της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι μεγάλες στρατιωτικές τους δαπάνες και η επιμονή τους στην επιθετική τους στάση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που περιπλέκει τα ζητήματα ειρήνης και συνεργασίας".

Έκκληση για αποκλιμάκωση

"Ίσως η πιο κραυγαλέα πτυχή της στρατιωτικοποίησης είναι η συνέχιση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Κατά την άποψή μας, η πρακτική αυτή επιφέρει δύο σοβαρά πλήγματα στις κοινωνίες μας", ανέφεραν οι οργανώσεις.

Στην επιστολή, οι οργανώσεις καλούν της Τουρκία και το ψευδοκράτος να αναγνωρίσουν το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, όπως προβλέπουν τα διεθνή πρότυπα και η νομολογία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να σταματήσουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, ενώ αντίστοιχα τις αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου να αναγνωρίσουν ομοίως την αντίρρηση συνείδησης ως ανθρώπινο δικαίωμα και να παράσχουν μια δίκαιη και προσβάσιμη εναλλακτική δημόσια υπηρεσία.

Αποστρατικοποίηση της Κύπρου τώρα!

Στην ανοικτή επιστολή τους, οι τρεις οργανώσεις εφιστούν την προσοχή στις εντάσεις στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, λέγοντας ότι η διαδικασία οδεύει προς ένοπλη σύγκρουση και προκαλεί ανησυχία στην περιοχή. "Καλούμε όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις- πιστεύουμε ότι μετά από 50 χρόνια, η αποστρατιωτικοποίηση στην Κύπρο πρέπει τώρα να αρχίσει", αναφέρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα