Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, μαζί με δηλώσεις της Επιτρόπου Κρετσού, την παύση αναισθησιολόγου που εγκατέλειψε ασθενή στο “δημόσιο” νοσοκομείο για να πάει σε ιδιωτικό κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στην πλατφόρμα των Τ/κ που ζουν στο εξωτερικό, στη δράση της ISIS στην Τουρκία, τις εκταφές στη Μαράθα και την απόφαση για διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας.

Η “Αφρίκα” (Αφρική),

με τίτλο “Ακριβώς ρεζίλι”, γράφει ότι η πρόσκληση για τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα ήρθε από την Τουρκία και πως ο Ταγίπ Ερντογάν που θα κάνει το Σάββατο τα εγκαίνια του τμήματος του έργου στα Πάναγρα, όπου βρίσκεται το φράγμα, κάλεσε τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ η πρόσκληση στον “πρωθυπουργό”, Ομέρ Καλιοντζού ήρθε από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι δε οργανώσεις ΜΚΟ προσκλήθηκαν από τον Τούρκο Υπουργό δασών και Υδάτων. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση χθες του “υπουργικού συμβουλίου” να συνδέσει το κόστος του ηλεκτρισμού με την τιμή των καυσίμων αυτόματα και οι όποιες αλλαγές στους λογαριασμούς του ρεύματος να γίνονται αυτόματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στόχος της ISIS ήταν και ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και αποκαλύφθηκε ότι μια ομάδα που είχε περάσει από την Συρία στην Τουρκία είχε αποστολή να τον δολοφονήσει.

Η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού), με τίτλο “Δώστε μας σημασία”, αναφέρεται σε δηλώσεις της συμπροέδρου της πλατφόρμας Τ/κ του εξωτερικού, Τ/κ που ζει στην Αυστραλία, της Νεβίν Χουσεϊν, η οποία μεταξύ άλλων κάλεσε την “κυβέρνηση” και τους πολιτικούς να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη των Τ/κ που ζουν στο εξωτερικό. Αλλού γράφει ότι ο νέος αρχηγός της “αστυνομίας” “έβαλε νυστέρι” στη λίστα των μεταθέσεων και πλέον με απόφαση και του “υπουργικού συμβουλίου” οι “αστυνομικοί” θα μετατίθενται σε θέσεις κοντά στον τόπο διαμονής τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πλέον η τιμή του ηλεκτρικού θα εξαρτάται από την τιμή των καυσίμων.

Η “Χαβαντίς” (Είδηση) έχει τίτλο “Νερό χωρίς διακοπές” και γράφει ότι το νερό από το φράγμα Αλάκιοπρου της Μερσίνης συγκεντρώνεται πλέον στο φράγμα στα Πάναγρα και δημοσιεύει σχετική φωτογραφία, ενώ στο σταθμό διύλισης του νερού στη Μύρτου γίνονται οι τελευταίες διεργασίες. Από τα 480 χλμ της γραμμής διανομής του νερού έχουν ολοκληρωθεί τα 380 χλμ. Αλλού γράφει ότι ο Ερντογάν έρχεται το Σάββατο στα κατεχόμενα και πως τα εγκαίνια για το έργο μεταφοράς νερού θα γίνουν στις δύο πλευρές την ίδια μέρα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Τεχνική Επιτροπή ενέκρινε χθες τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας. Η διαδικασία διάνοιξης θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για τυχόν νάρκες στην περιοχή που θα αρχίσει μετά τις 24 Οκτωβρίου.

Η “Κίπρις” (Κύπρος), με τίτλο “Η Ευρώπη αποφασισμένη να στηρίξει τη λύση”, αναφέρεται στην επίσκεψη Κρετσού σήμερα και γράφει ότι η Ευρωπαία Επίτροπος απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως “μεταξύ των καθηκόντων μας είναι να διευκολύνουμε την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας”. Αλλού γράφει ότι άρχισαν χθες οι εκταφές στην κατεχόμενη Μαράθα όπου βρίσκονται θαμμένοι σε ομαδικό τάφο Τ/κ, η ταυτότητα των οποίων θα εξακριβωθεί επιστημονικά και θα δοθούν τα οστά για να ταφούν ξεχωριστά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου ότι οι δηλώσεις τελευταία του προέδρου του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδυναμώνουν τον Ακιντζί και ενθαρρύνουν την ε/κ πλευρά.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Άφησε τον άρρωστο στο εγχειρητικό κρεβάτι και πήγε στο ιδιωτικό (νοσοκομείο)”, αναφέρεται στην περίπτωση ενός αναισθησιολόγου ο οποίος ενώ ήταν καθήκον στο “κρατικό” νοσοκομείο στη Λευκωσία άφησε στη μέση εγχείρηση και ασθενή και πήγε σε ιδιωτικό νοσοκομείο όπου τον κάλεσαν. Το περιστατικό συνέβη στις 5 Απριλίου και το αποτέλεσμα της εναντίον του διοικητικής έρευνας ήταν να παυθεί από τα καθήκοντά του. Αλλού γράφει ότι τα εγκαίνια του έργου για το νερό θα γίνουν στις 17 Οκτωβρίου στα Πάναγρα παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι εάν θέλει η κοινωνία, γίνεται, σχολιάζοντας το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα