Ελλάδα: Στόχοι και όροι για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Οι στόχοι και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν», συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνήλθε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όπως ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, που θα καθορίζει το ρόλο του Ταμείου

Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους «Θεσμούς».

Οι στόχοι της κυβέρνησης ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως οριοθετήθηκαν στην συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, είναι:

1. Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών Οργανισμών που τυχόν θα επιδείξουν ενδιαφέρον, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

2. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

3. Η εξασφάλιση ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας των τραπεζών με στόχο την αποτροπή φαινομένων αδιαφάνειας, διαπλοκής, κακοδιαχείρισης κλπ.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, αποφασίστηκε, επίσης, η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την επεξεργασία του σχεδίου για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, ενώ συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Δρομολογήθηκε, τέλος, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 του ΕΣΠΑ.

ΕΣΠΑ είναι το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, και αποτελεί το έγγραφο αναφοράς για τον προγραμματισμό των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο για την περίοδο 2014-2020.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα