Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η διαμαρτυρία των γεωργών χθες για την τιμή της σποράς, τις αποζημιώσεις για την ξηρασία και την πριμοδότηση πετρελαίου κυριαρχεί στον τ/κ Τύπο. Γίνεται επίσης αναφορά στην συνάντηση Ακιντζί – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, η περίπτωση αγοράς σπιτιών από Άγγλους που τα έχασαν λόγω κατάσχεσης του κατασκευαστή, η διαδοχή στην ηγεσία της “αστυνομίας” κ.α.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Η τράπεζα

έβαλε χέρι” αναφέρεται στην υπόθεση αγοράς ενός σπιτιού από ζευγάρι Αγγλων οι οποίοι πλήρωσαν για την αγορά δύο οικιών στον Καραβά από κατασκευαστική εταιρεία Τ/κ που όμως επειδή δεν πλήρωνε το δικό του χρέος η τράπεζα Ακφινάνς κατάσχεσε τα σπίτια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι γεωργοί και “κυβέρνηση” δεν τα βρήκαν χτες. Αλλού γράφει ότι αποκαλύφθηκε πως ο “αστυνομικός” που αυτοκτόνησε είχε αφήσει επιστολή προς την οικογένειά του να προσέχουν καλά τα παιδιά του.

Με τίτλο “Αποφασισμένοι οι γεωργοί” η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) αναφέρεται στην χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις τιμές του κριθαριού των γεωργών που κατέβηκαν με τα γεωργικά τους μηχανήματα στην Λευκωσία, η οποία επρόκειτο να συνεχιστεί και σήμερα αφού στην συνάντηση με τον “πρωθυπουργό” Γιοργκαντζίογλου αλλά και με την ηγεσία του ΡΤΚ δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Αλλού γράφει για την συνάντηση Ακιντζί – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες και μιλά για σημαντικά μηνύματα προς την ΕΕ.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Κρίση στην αστυνομία” γράφει ότι η αναπληρώτρια “γενική διευθύντρια” της “αστυνομίας”, Περβίν Γκιουρλέρ συνταξιοδοτείται στις 13 Ιουλίου και αναμένεται να γίνει η πλήρωση της θέσης για την οποία υπάρχουν πέντε υποψήφιοι. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από την εκδήλωση των αγροτών και γράφει ότι πήραν απόφαση, εφόσον τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν, να συνεχίσουν επ` άπειρον την διαμαρτυρία τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΡΤΚ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη για τις διεργασίες για τον σχηματισμό “κυβέρνησης” με το ΚΕΕ σήμερα.

Με τίτλο “Οι γεωργοί παρέλυσαν τη ζωή στην πρωτεύουσα” η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) δημοσιεύει φωτογραφίες από την χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας και γράφει ότι θα συνεχιστεί επειδή δεν τα βρήκαν οι διαμαρτυρόμενοι με την “κυβέρνηση”. Αλλού γράφει ότι ο “πρωθυπουργός Γιοργκαντζίογλου δήλωσε πως η “κυβέρνηση” χωρίς να πάρει επιπλέον βοήθεια από την Τουρκία έχει πληρώσει τους μισθούς έξι μηνών και έκανε όλες τις πληρωμές και παραδίδουν “μια ασπροπρόσωπη κληρονομιά”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τρία άτομα που σκηνοθετούσαν ατυχήματα για να συμπληρώνουν ψεύτικα έγγραφα ασφάλειας καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης έκαστος.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Σε διαμαρτυρία οι γεωργοί” αναφέρεται στην χθεσινή διαμαρτυρία και παραθέτει την πρόταση της “κυβέρνησης” για τις τιμές σποράς και άμεσης ή έμμεσης πριμοδότησης και τα αιτήματα των γεωργών. Αλλού γράφει ότι τα προβλήματα νερού στην Κερύνεια έχουν αγανακτήσει τους πολίτες καθώς η κατάσταση έχει συμπληρώσει τώρα μια βδομάδα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ΕΕ απέρριψε την τελευταία στιγμή την πρόταση της Ελλάδας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα