Τέλη περιαγωγής στην ΕΕ - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα τέλη περιαγωγής για τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να καταργηθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέχρι τον Ιούνιο το 2017.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η διαδικασία, η οποία άρχισε το 2013, οδήγησε τελικά σε συμφωνία. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι από το 2017, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ θα καταβάλλουν την ίδια τιμή για τις κλήσεις, τα μηνύματα SMS και δεδομένων, όπως κάνουν στη χώρα τους.

Η αλλαγή

θα έρθει ως μέρος μιας μεγάλης μεταρρύθμισης της ΕΕ για τους τηλεπικοινωνιακούς κανόνες του επόμενου έτους. Θα πρέπει να συνοδεύεται από μια δέσμευση για την ουδετερότητα του δικτύου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το Μάρτιο το 2016.

Τα τέλη περιαγωγής έχουν ήδη οριστεί να μειωθούν εντός της ΕΕ τον Απρίλιο του 2016 με «πλαφόν» στα τέλη.

Τα μέτρα της ουδετερότητας του δικτύου θα προστατευθούν με νομοθεσία που δεν θα επιτρέπει ιεράρχηση ορισμένων υπηρεσιών.

Ωστόσο, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας «εφόσον [αυτές] οι υπηρεσίες δεν παρέχονται εις βάρος της ποιότητας του ανοιχτού διαδικτύου». Κάτι το οποίο κρίνεται αρκετά δίκαιο.

Ως συνήθως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), έχουν υπάρξει σημαντικές γραφειοκρατικές αντιπαραθέσεις για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το σώμα υπέβαλε την πρότασή του για μια ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών τον Σεπτέμβριο του 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου τον Απρίλιο του 2014 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις το περασμένο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μας έχει λεχθεί ότι τα τέλη περιαγωγής είχαν «καταργηθεί». Τον Απρίλιο του 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε λάβει την υπόσχεση ότι θα καταργούντο τον Δεκέμβριο του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα