Επιμένει η Ευρώπη στην ενιαία φορολόγηση εταιριών

Πρόταση για τη δημιουργία μιας κοινής και ενοποιημένης φορολογικής βάσης, η οποία θα αφορά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κοινή αγορά, παρουσίασε σήμερα ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Η πρόταση, την οποία προηγουμένως το Κολέγιο ενέκρινε, προτείνει μεταξύ άλλων τη φορολόγηση των πολυεθνικών "εκεί όπου πραγματοποιούν τα κέρδη τους", δίνοντας έτσι τέλος στην πρακτική των μεταβιβάσεων κερδών από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.

Σημειώνεται ότι από πλευράς Κύπρου έχουν ακουστεί πολλές φωνές αντίδρασης σε ένα

τέτοιο ενδεχόμενο, οι οποίες υποστηρίζουν ότι κατ' αυτό τον τρόπο δεν λαμβάνεται υπόψη η τοπική ιδιαιτερότητα, με αποτέλεσμα η Κύπρος να κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η ίδια πρόταση θα ενθαρρύνει τη χρήση ιδίων κεφαλαίων, έναντι δανεισμού στις επιχειρήσεις, αλλά και την εξαίρεση από την φορολόγηση, των κερδών που ανακατευθύνονται προς την έρευνα και την ανάπτυξη.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί, όμως, ξεκαθάρισε ότι η κοινή φορολογική βάση δεν σημαίνει και εναρμονισμό των φορολογικών συντελεστών, όπως άλλωστε είχε ήδη προϊδεάσει από το Eurogroup της Μπρατισλάβας τον Σεπτέμβριο.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι, όταν λειτουργήσει η ενοποιημένη φορολογική βάση, θα μειωθεί κατά 8% ο χρόνος που αφιερώνεται σε ετήσιες δραστηριότητες συμμόρφωσης, και μέχρι 67% ο χρόνος που αφιερώνεται στη σύσταση μιας θυγατρικής, διευκολύνοντας έτσι τη σύσταση επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, στο εξωτερικό, ενώ οι συνολικές επενδύσεις στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 3,4%.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες, για πρώτη φορά, θα διαθέτουν ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών τους σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόταση του 2011, το νέο σύστημα φορολόγησης των εταιρειών:

- θα είναι υποχρεωτικό για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, οι οποίοι επιδίδονται περισσότερο σε επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, καθιστώντας σαφές ότι οι εταιρείες με συνολικά έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως θα φορολογούνται εκεί όπου πραγματοποιούν τα κέρδη τους·

- θα αντιμετωπίσει τα νομικά κενά που υφίστανται επί του παρόντος σε σχέση με τη μετατόπιση κερδών για φορολογικούς σκοπούς·

- θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους με ίδια κεφάλαια και να αξιοποιούν τις αγορές αντί να προσφεύγουν στον δανεισμό·

- θα ενθαρρύνει την καινοτομία μέσω φορολογικών κινήτρων για δράσεις έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) που συνδέονται με την πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

Σε ένα δεύτερο σκέλος της πρότασης, η Κομισιόν στην πράξη προτείνει την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μηχανισμών επίλυσης των λεγόμενων διασυνοριακών διαφορών, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, θα καλύπτεται ένα ευρύτερο φάσμα περιπτώσεων και τα κράτη μέλη θα έχουν σαφείς προθεσμίες για να συμφωνήσουν σε δεσμευτική λύση για τη διπλή φορολόγηση.

Τέλος η Κομισιόν προτείνει και νέα μέτρα για να σταματήσουν οι εταιρείες να εκμεταλλεύονται νομικά κενά, γνωστά ως υβριδικές αναντιστοιχίες, μεταξύ των φορολογικών συστημάτων των κρατών μελών και των χωρών εκτός ΕΕ για να αποφύγουν τη φορολογία. Οι υβριδικές αναντιστοιχίες προκύπτουν όταν οι χώρες έχουν διαφορετικούς κανόνες για τη φορολόγηση ορισμένων εισοδημάτων ή οντοτήτων. Οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση ώστε να μην φορολογούνται σε καμία από τις δύο χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα