Επικίνδυνη η αβεβαιότητα στο κυπριακό πρόγραμμα

Φόβους να μην ακολουθήσει η Κύπρος την πορεία της Ελλάδας εκφράζουν έγκυρες πηγές.

Διαβάστε ακόμα: Αυστηρό μήνυμα της τρόικας για εκποιήσεις – αφερεγγυότητα

Το γεγονός ότι το πρόγραμμα της Κύπρου βρίσκεται στον πάγο, λόγω της αναστολής του νομοσχεδίου των εκποιήσεων μέχρι το Μάρτιο, προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς δεν μπορούν να αγνοηθούν

οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, διαχωρίζουν το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου απ' αυτό της Ελλάδας.

Θεωρείται ότι οι επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας που την θέλουν να οδηγείται σε οριακή ανάπτυξη το 2015 δεν καθιστούν το πρόγραμμα της Κύπρου εξοντωτικό.

Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, δεν είναι τυχαία και η σχετική αναφορά του Υπουργού Οικονομικών για δύο δρόμους, είτε πρόσβαση στις αγορές, είτε μνημόνιο για οικονομική επιβίωση.

Εκτιμάται ότι εάν η Κύπρος απεμπλακεί σύντομα από το αδιέξοδο των εκποιήσεων, θα εξαργυρώσει πολλά θετικά, καθώς:

Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την τρόικα.Θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Θα μπορέσει να επιστρέψει οριστικά στις διεθνείς αγορές.

Οι κίνδυνοι

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι όπως, ανέφερε και ο υπουργός οικονομικών. Οικονομικοί κύκλοι ασπάζονται τις ανησυχίες του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Εκτιμούν ότι η χώρα ενδέχεται να μπει σε περιπέτειες εάν υπάρξει για παράδειγμα τον Μάρτιο νέα αναστολή του νόμου των εκποιήσεων από τη Βουλή.Σε ένα τέτοιο σενάριο, θεωρείται δεδομένο ότι η Κύπρος δεν θα έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Επιπρόσθετα δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις ανάλογες με αυτή που έλαβε πριν από λίγα 24ωρα για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, επί του παρόντος δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση νέου αδιεξόδου.Συνεπώς θα πρέπει και η κυβέρνηση να οδηγήσει στη Βουλή το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Στο Υπουργείο Οικονομικών καλούνται πλέον να ολοκληρώσουν το νομοσχέδιο, κατά τρόπο που να ικανοποιείται αφενός η τρόικα και αφετέρου η Βουλή.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντικρίζει, καταρχήν θετικά, την πρόταση που έθεσε χθες στο τραπέζι η τρόικα για το επίμαχο θέμα της μεταχείρισης των εγγυητών, με αρμόδια πηγή να σχολιάζει, ότι χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας, κάτι που αναγνωρίζουν και οι τεχνοκράτες των δανειστών.

Η ίδια πηγή, μας ανέφερε ότι το να απαλλαγούν πλήρως οι εγγυητές από τις υποχρεώσεις τους είναι αδύνατο.

Σύμφωνα με την πρόταση της τρόικας οι εγγυητές θα καλούνται να αποπληρώσουν το υπόλοιπο της διαφοράς του δανείου με το ύψος της εγγύησης.

Ταυτόχρονα εάν η αξία του ακινήτου, που θα υπολογίσει η τράπεζα υπερβαίνει κατά πολύ το ύψος του δανείου τότε αυτόματα θα απαλλάσσονται οι εγγυητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα