Επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για το Σχέδιο Γιούνκερ

Καινοτόμες κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από δανεισμό συνολικού ύψους €10 εκ., που διατίθενται με ευνοϊκές συνθήκες από την RCB Bank, στο πλαίσιο της συνεργασίας της τράπεζας με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF).

Η RCB Bank είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που συμβλήθηκε με το EIF, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, που

είναι γνωστό και ως «πακέτο Γιούνκερ». Η τράπεζα έχει ήδη υπογράψει την πρώτη χρηματοδοτική σύμβαση στην Κύπρο, ενώ ακολουθούν και άλλες.

Μιλώντας το απόγευμα σε ενημερωτική εκδήλωση για τις κυπριακές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, ο Χριστόφορος Στυλιανίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικού Δανεισμού της RCB, ανέφερε ότι η καινοτομία είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις στο σημερινό δύσκολο, ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Η οικονομία της Κύπρου έχει ανακάμψει, αν και παραμένουν κάποιες προκλήσεις, είπε ο κ. Στυλιανίδης. Ανέφερε, ωστόσο, ότι για να συνεχιστούν οι καλοί ρυθμοί ανάπτυξης και οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές, χρειάζεται να επενδύσουν στην καινοτομία.

Πρόσθεσε ότι η RCB ξεκίνησε πρώτη να προσφέρει το σχέδιο “InnovFin SME Guarantee Facility” στην Κύπρο, για καινοτόμες επιχειρήσεις οι οποίες εργοδοτούν μέχρι 499 υπαλλήλους. Το ύψος του δανείου μπορεί να είναι από €0,5 μέχρι €4 εκ., με μακρά διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 10 χρόνια και με επιτόκιο το οποίο εξαρτάται από το ίδιο το έργο, τις εξασφαλίσεις και το ρίσκο που ενέχει.

Εξήγησε πως το σχέδιο “InnovFin SME Guarantee Facility” καθίσταται δυνατό, καθώς η EIF αναλαμβάνει το 50% του ρίσκου προς τον δανειολήπτη, μειώνοντας τον κίνδυνο για την τράπεζα. Αυτό, με τη σειρά του επιτρέπει στην RCB να προχωρήσει στη χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2015, οι ακαθάριστες εγχώριες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Κύπρο ήταν κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ, τη στιγμή που οι αντίστοιχες δαπάνες στην ΕΕ ανέρχονταν κατά μέσο όρο στο 2% του ΑΕΠ.

Στη συζήτηση παρενέβη εκ μέρους του Υπουργείο Οικονομικών και ο Αν. Οικονομικός Λειτουργός Κυριάκος Κακουρής, ο οποίος ανέφερε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί και δεύτερο παρόμοιο σχέδιο, με άλλη εμπορική τράπεζα.

Όπως είπε, στόχος είναι η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς η Κύπρος καταγράφει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην ύπαρξη πολύ ανταγωνιστικών προϊόντων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πρόσθεσε.

Καθώς η Κύπρος περνά από την ύφεση στην ανάπτυξη, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερα έργα στην Κύπρο που θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχεται μέσω του πακέτου Γιούνκερ, είπε.

Στην εκδήλωση μίλησε και η Στάλω Δημοσθένους, Ανώτερη Λειτουργός του ΚΕΒΕ, η οποία παρουσίασε το δίκτυο “Enterprise Europe Network” για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως είπε η κ. Δημοσθένους, παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες, τόσο στα γραφεία του ΚΕΒΕ, όσο και κατά τη διάρκεια επιτόπιων συναντήσεων με επιχειρήσεις. Διευκρίνισε παράλληλα ότι το δίκτυο δεν εξυπηρετεί μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη του ΚΕΒΕ.

«Έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα», καθώς οι Κύπριοι επιχειρηματίες έχουν δείξει εμπιστοσύνη, για τον λόγο αυτό έχουμε «επαναλαμβανόμενους» πελάτες στο δίκτυο, είπε.

Σε χαιρετισμό που διαβάστηκε από λειτουργό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης εξέφρασε την ευχή, η συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου και της RCB Bank να αποτελέσει την αρχή άλλων παρόμοιων συμφωνιών.

«Ελπίζω πως σύντομα θα έχουμε στην Κύπρο έργα αρκετά μεγάλα, ώστε να λάβουν χρηματοδότηση απευθείας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο του πακέτου Γιούνκερ για την κινητοποίηση κεφαλαίων συνολικού ύψους €315 δισ., ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο» καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως έχουν πραγματοποιηθεί πράξεις στα 28 κράτη μέλη για την κινητοποίηση επενδύσεων €210 δισ. ευρώ.

Η επιτυχία αυτή οδήγησε την Κομισιόν να προτείνει παράταση της λειτουργίας του σχεδίου έως το 2020 και την αύξηση του επενδυτικού στόχου σε μισό τρισ. ευρώ, κατέληξε.

Την ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, ως μέλος του Enterprise Europe Network και την RCB Bank. Μετά το πέρας ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εμπειρογνώμονες της RCB Bank, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να συζητήσουν συγκεκριμένα επενδυτικά έργα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα