Επί ξυρού ακμής η αξιολόγηση

Η Κυβέρνηση ελπίζει όλο και λιγότερο σε εκταμίευση της τελευταίας δόσης
Αν και το κράτος ενδέχεται να έχει ενώπιόν του μια στέρηση των 400 εκατομμυρίων που υπολείπονται, εντούτοις διατείνεται ότι μπορεί να τα καταφέρει έστω και με δυσκολία

Αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η όγδοη αξιολόγηση του κυπριακού μνημονίου, με σειρά νομοσχεδίων να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, δεδομένου ότι, αν και αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι εύκολο να περάσουν από την τελική έγκριση της

Ολομέλειας, με το μεγαλύτερο στοίχημα να συνοψίζεται στην ίδρυση της μη κρατικής Cyta, υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.

Την ίδια ώρα, δύο από τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα θεωρούνται εκπληρωμένα, με την έγκριση νομοσχεδίου για εργασιακά Cyta και τον έλεγχο του νομοσχεδίου για πώληση δανείων να έχουν κλείσει και την απόφαση για τον πολύκροτο διαχωρισμό ΑΗΚ να αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάει μακριά η εκταμίευση
Το μεγάλο ερώτημα για την Κυβέρνηση παραμένει το αν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η όγδοη αξιολόγηση, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Βουλή θα παραμείνει κλειστή λόγω των εορτών, η ενδεχόμενη έγκριση από το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου θεωρείται άπιαστο όνειρο, με τις ελπίδες να μετατίθενται στην καλύτερη περίπτωση για το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου ή ακόμα πιο μετά, της 7ης Μαρτίου 2016.

Όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, «αν δεν προχωρήσουμε με το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, δεν θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, δεν θα έχουμε ικανοποιήσει ένα προαπαιτούμενο, δεν θα εισπράξουμε ένα σημαντικό ποσό και θα αυτό θα είναι ένα πλήγμα», σκιαγραφώντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει τις πιέσεις η Κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα ο Υπουργός είχε επισημάνει ότι, αν δεν επιτευχθεί η εκταμίευση της δόσης των 400 εκατομμυρίων, η οικονομία θα αντέξει, αλλά θα παραμείνουν ανοικτές κάποιες τρύπες, που με τη δόση θα καλύπτονταν αυτόματα.

Είναι πολλά τα εμπόδια
Κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, δεν αποκλείουν το νομοσχέδιο να μη φτάσει ποτέ μέχρι τα έδρανα της Ολομέλειας, ενώ δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί η συζήτηση αυτού του επίμαχου νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Παράλληλα, η μέχρι στιγμής κοινοβουλευτική ισορροπία κλίνει προς την απόρριψη του νομοσχεδίου, με τα εμπόδια που μαζεύονται, όπως φαίνεται, να είναι αρκετά για να μην υπάρχει αισιοδοξία στους κόλπους της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, «το ζήτημα είναι αν θα προλάβουμε την εκταμίευση» πριν από το τέλος του προγράμματος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θεωρητικά υπάρχουν οι συνεδρίες του Eurogroup τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόγραμμα θα τελειώσει χωρίς την ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης και χωρίς να υπάρξει εκταμίευση, κάτι που, όπως επιβεβαίωσε, δεν «είναι και το τέλος του κόσμου», φέρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία το 2014, η οποία εξήλθε του μνημονίου της, αφήνοντας πίσω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνταν προαπαιτούμενα.

Τι θα κοστίσει η μη ολοκλήρωση
Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκπέμπεται από το περιβάλλον του Υπουργείου, η ζημιά που θα υποστεί το κράτος από τη στέρηση της τελευταίας δόσης είναι υπαρκτή, πράγμα που ενδεχομένως να αποτελεί και μοχλό πίεσης για την Κυβέρνηση να προχωρήσει με τις αποκρατικοποιήσεις και μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, η απώλεια του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 400 εκατομμυρίων από τον χρηματοδοτικό φάκελο του προγράμματος, δεδομένου ότι ακόμα η Κύπρος δεν έχει διασφαλίσει την πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό (ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 4,25% αποτελεί «ακριβό» επιτόκιο), θα στερήσει από το κράτος τη χρηματική ανάσα στην οποία προσδοκά.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο δημοσιονομικός προγραμματισμός δεν θα δεχτεί σημαντικό πλήγμα, ωστόσο, λόγω των κεφαλαιακών αναγκών του Συνεργατισμού ύψους 175 εκ., τα 400 εκ. της δόσης είναι εξαιρετικά χρήσιμα, καθώς θα επηρεαστεί το αποθεματικό των ρευστών διαθεσίμων.

Το χρήμα των αγορών παραμένει ακριβό
Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είναι το δεύτερο ζητούμενο. Ακόμα και αν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και η Κύπρος έχει εξέλθει από τις μη-επενδυτικές κατηγορίες, το αξιόχρεο δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί. Έτσι, μια ενδεχόμενη μη ολοκλήρωση θα καθυστερήσει σημαντικά την πορεία των θετικών αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης μέχρι να μπορεί το κράτος να δανειστεί εκ νέου με βιώσιμο επιτόκιο από τις αγορές.

Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών είχε προσφάτως δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «έχουμε κάποιαν απόσταση να διανύσουμε ακόμα, σε σχέση με την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, προκειμένου να μη δανειζόμαστε με 4%, αλλά με 1%. Το 4% είναι πολύ καλύτερο από το απαγορευτικό 15% που κάποιοι μας κληροδότησαν, αλλά παραμένει ακριβό και ισοδυναμεί με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια τον χρόνο στο σύνολο του δημοσίου χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα