Έπεσαν οι υπογραφές για πάγωμα μισθών & σύνδεση αυξήσεων-ΑΕΠ

Έπεσαν οι υπογραφές για το πάγωμα των αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2018, ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου.

Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι η συμφωνία καλύπτει μια σειρά σημαντικών πτυχών σε σχέση με τη Δημόσια Υπηρεσία και ευχαρίστησε την ΠΑΣΥΔΥ για πολύ καλή συνεργασία που είχαν.

“Καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο, το οποίο από τη μια ικανοποιεί τους εργαζομένους και από την άλλη διασφαλίζει τη βιωσιμότητα

των δημοσίων οικονομικών και κυρίως του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα” είπε ο Υπουργός.

Από πλευράς του, ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε ότι η συμφωνία πλαίσιο είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου “και αυτό μας ικανοποιεί απόλυτα”.

Πρόσθεσε ότι είναι διασφαλισμένες οι προσαυξήσεις για το 2017 και το 2018 και ότι με αυτή τη συμφωνία προχωρεί η απο-παγοποίηση θέσεων που είναι παγοποιημένες από το 2013, ενώ βελτιώνεται η αποζημίωση που είναι μειωμένη από το 2013 σε όσους εργάζονται με το σύστημα υπερωρίας και βάρδιας και εισάγεται Ταμείο Προνοίας.

Εξέφρασε λύπη για το ότι δεν προχώρησε η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, λέγοντας ότι το θέμα θα επανέλθει μέσα από μια νέα διαδικασία και ότι “με καλόπιστο διάλογο θα καταλήξουμε και εκεί γιατί με εκείνες τις μεταρρυθμίσεις θα γινόταν εισαγωγή διαδικασιών που είναι απόλυτα αναγκαίες και για την λειτουργικότητα και για την βελτίωση της αποδοτικότητας της κρατικής μηχανής”.

Ευχαρίστησε τέλος τον Υπουργό Οικονομικών και το Υπουργείο για την κατάληξη στη συμφωνία πλαίσιο.

Βάσει της συμφωνίας οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εισαγωγή μηχανισμού με τη συμμετοχή της ΠΑΣΥΔΥ, μέσα από τον οποίο η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. Συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν θα παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις για τα έτη 2017 και 2018.

“Από την άλλη, και με βάση τις πρόνοιες του μηχανισμού, οι προσαυξήσεις αυτές που τις δικαιούνται θα αποδοθούν κανονικά” είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε η προώθηση νομοσχεδίου που θα επεκτείνει επ' αόριστον την παγοποίηση θέσεων πρώτου διορισμού, αλλά από την άλλη θα εξαιρεί από την παγοποίηση τις θέσεις προαγωγής.

“Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένας διπλός στόχος. Από την μια συνεχίζεται η συγκράτηση στην αύξηση της στελέχωσης της δημόσιας υπηρεσίας, ένας πολύ σημαντικός στόχος. Μέχρι το τέλος του 2016, ο αριθμός των εργαζομένων στη δημόσια υπηρεσία είναι μειωμένος σε σχέση με το 2012 κατά 4,100 άτομα” είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι “αυτή τη συγκρατημένη πολιτική θέλουμε να την διατηρήσουμε ούτως ώστε οι όποιες ανάγκες για προσλήψεις να εξετάζονται προσεκτικά και να εγκρίνονται σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή, όπως είναι η διαδικασία. Αλλά την ίδια ώρα, η εξαίρεση των προαγωγών θα επιτρέψει τη σωστή λειτουργία των τμημάτων, υπηρεσιών, να ικανοποιούνται οι λειτουργικές ανάγκες της υπηρεσίας με τρόπο που δεν οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης”.

“Η δυνατότητα πραγματοποίησης προσλήψεων δεν θα απαγορεύεται, θα είναι εφικτή, όμως μέσα από μια διαδικασία εξέτασης του αιτήματος, έγκρισής του από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή” είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι θα μπορούν να εφαρμόζονται και εργαλεία όπως η μετακίνηση προσωπικού, κινητικότητα για κάλυψη αναγκών.

Αυτή η διαδικασία, ανέφερε, αποτρέπει την αυτόματη, μαζική πραγματοποίηση προσλήψεων που γινόταν στο παρελθόν.

«Αυτή η πρακτική θεωρούμε πως δεν συνάδει με τη συνετή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και των δημόσιων οικονομικών. Στην πράξη αυτό που προτείνουμε είναι τη μόνιμη διατήρηση αυτού του μηχανισμού ελέγχου και τελικής έγκρισης, σε κάθε περίπτωση από την ίδια τη Βουλή», συνέχισε.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η νομοθετική ρύθμιση πτυχών της μεταρρύθμισης δεν έχει εγκαταλειφθεί από την Κυβέρνηση και εξετάζονται επιλογές με πρόθεση να επανέλθει ενώπιον της Βουλής.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης όπως εντός του 2017 ή με τον Προϋπολογισμό του 2018 συζητηθεί και προωθηθεί η κατάργηση πρόσθετου αριθμού μονίμων θέσεων.

“Ως Υπουργείο Οικονομικών εκ πρώτης όψεως θεωρούμε πως υπάρχει περιθώριο για κάποιες ακόμη καταργήσεις θέσεων και έχουμε συμφωνήσει ότι θα το συζητήσουμε περαιτέρω”, ανέφερε ο Υπουργός.

Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών αφού έλαβε υπόψη τις πολύ σημαντικές εξοικονομήσεις που έγιναν ύψους €26 εκ. το 2015, στις υπερωρίες και τα επιδόματα βάρδιας, συμφώνησε στη μερική βελτίωση του τρόπου υπολογισμού για την υπερωριακή απασχόληση και τα επιδόματα βάρδιας, με δημοσιονομική επίπτωση περίπου €5.5 εκ.

“Σε αυτόν τον τομέα είχαμε προωθήσει και πετύχει πολύ σημαντικές εξοικονομήσεις. Από τα 75 περίπου εκατ. που ήταν η δαπάνη για αυτά τα επιδόματα το 2012, έχουμε περιορίσει τη δαπάνη στα 48 περίπου εκατ. το χρόνο. Με αυτή τη βελτίωση που θα ωφελήσει μια σειρά από εργαζομένους στο δημόσιο τομέα (κυρίως αστυνομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές,λειτουργούς του Τελωνείου, του Τμήματος Δασών) το κόστος θα ανέβει κατά 5,5 εκατ. Συνεπώς η εξοικονόμηση από τα 26 εκατ. θα περιοριστεί στα 20-21 εκατ.” είπε.

Ανέφερε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως στο πλαίσιο της προωθούμενης ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα των Ταμείων Προνοίας, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητηθεί και εφαρμοστεί η εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, και που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονται από κανένα συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα