Έπαθε στραβισμό από botox:"Μάστιγα..ξέφραγο αμπέλι έγιναν"

Σοβαρές επιπλοκές είχε γυναίκα η οποία υπεβλήθη σε επέμβαση ενέσιμου προϊόντος αισθητικής, το γνωστό σε όλους botox.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η γυναίκα δεν επισκέφθηκε για την επέμβαση αυτή κάποιο εγκεκριμένο πλαστικό χειρουργό, αλλά τους «περιοδεύοντες» γιατρούς που έρχονται στην Κύπρο για επεμβάσεις τέτοιου τύπου σε ινστιτούτα αισθητικής συνήθως.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η γυναίκα έπαθε επιπλοκές αρχικά στην όρασή της, που δεν της επέτρεπαν να οδηγήσει και εν τέλει αποδείχθηκε ότι η βλάβη που υπέστη ήταν στραβισμός.

Τι λένε οι ειδικοί: Έχουμε γίνει ξέφραγο αμπέλι

Το SigmaLive, με αφορμή την καταγγελία αυτή, επικοινώνησε με την Κυπριακή εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής Αισθητικής Χειρουργικής και τον δρ. Σοφοκλή Νικολαΐδη, ο οποίος είπε αρχικά ότι δεν είναι η μοναδική φορά που έρχεται στο φως μια τέτοια ιστορία.

Καθημερινά, σημείωσε ο γιατρός, δεκάδες είναι τα περιστατικά που καταφθάνουν στα ιατρεία μας. Ο στραβισμός είναι μια από τις πιθανές παρενέργειες από botox, συμπλήρωσε.

Το πρόβλημα, επισήμανε, έχει μεγάλη εικόνα. Είναι μεγάλο το θέμα. Υπάρχει μια κατάχρηση τεραστίων διαστάσεων σε ό,τι έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών από «περιοδεύοντες γιατρούς». Έρχονται μεν νομότυπα, όπως σημείωσε ο γιατρός, ωστόσο οι διαδικασίες είναι διάτρητες. «Δεν γίνεται να ασκείται ιατρική σε ινστιτούτα αισθητικής».

Όσον αφορά στα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται, ο γιατρός επεσήμανε ότι γίνεται εμπορία των botox χωρίς έλεγχο και μάλιστα «κάτω από το τραπέζι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο καθένας εμπορεύεται botox απ΄ όπου θέλει και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

Χαρακτηριστικά, ο δρ. Νικολαΐδης, θέλοντας να υπογραμμίσει προφανώς τον ορατό κίνδυνο από την κατάσταση αυτή, τόνισε ότι «θα τρέχουμε όταν κάποια θα πεθάνει από αλλεργικό σοκ από τα ενέσιμα..».

Τι γίνεται με τους γιατρούς που έρχονται από το εξωτερικό

Δεκάδες είναι οι γιατροί από Ελλάδα κυρίως, όπως αναφέρει και ο κ. Νικολαΐδης, που επισκέπτονται τη χώρα μας και πραγματοποιούν επεμβάσεις σε ινστιτούτα αισθητικής. Με βάση τη νομοθεσία, ένας κοινοτικός γιατρός μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του σε τρίτη χώρα. Αυτό που εγείρει όμως ερωτηματικά, είναι το τι σημαίνει εγκατάσταση και τι προσωρινή άσκηση ιατρικής, αφού οι γιατροί αυτοί έρχονται και χρησιμοποιούν το «δεύτερο καπέλο». Η προσωρινή άσκηση ιατρικής όμως, δεν εμπεριέχει λεπτομέρειες για το πού ασκείται η ιατρική και πόσο θα κρατήσει η «προσωρινή» αυτή παραμονή του γιατρού στη χώρα όπου πάει.

Οι τιμές και τα νοθευμένα botox

Κληθείς να απαντήσει για τις τιμές των botox και κατά πόσο είναι πιο «συμφέρουσες λύσεις» αυτές των περιοδευόντων γιατρών και γι' αυτό, προφανώς, πολλές γυναίκες επισκέπτονται αυτούς και όχι τους πλαστικούς χειρουργούς, ο δρ.Νικολαΐδης είπε πως ένα μπουκάλι botox στοιχίζει περίπου 280 ευρώ ανά φιάλη και το κόστος εφαρμογής περίπου 120 ευρώ. Κάθε φιάλη μπορεί να εφαρμοστεί σε 2 με 3 ασθενής τόνισε.

Δεν είναι δυνατόν, άρα, σημείωσε, οι γιατροί αυτοί να χρεώνουν λιγότερο από 120 ευρώ, αφού δεν θα βγαίνει ούτε το κόστος τους ούτε προμήθεια σε τρίτα, πιθανόν, άτομα (όπως η αισθητικός που τους φιλοξενεί). Τα προϊόντα botox που χρησιμοποιούν, δεν αποκλείεται, τόνισε, είτε να είναι νοθευμένα είτε να είναι από μη εγκεκριμένες πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα