Επαφές Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη για επανέναρξη διαλόγου

Τις εξελίξεις στο Kυπριακό και την προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων, συζήτησε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Διευθύντρια Ευρώπης της Γραμματείας του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν.

Στις συναντήσεις τον συνόδευε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

«Με την κ. Σπέχαρ συζητήσαμε για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εκφράζοντας την ελπίδα να

δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που υπήρχαν προ της διακοπής των συνομιλιών, ώστε να μπορέσει να επαναρχίσει ο διάλογος.

«Αυτός είναι ο πρώτος στόχος κι απομένει να τον δούμε στην πράξη», συνέχισε». «Υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις, αλλά αναμένουμε να τις δούμε. Κατά δεύτερον, αν επαναρχίσει ο διάλογος, να δούμε πως θα προχωρήσει. Όλα θα κριθούν από τις προτάσεις που θα υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι αυτό θα είναι το βασικό κριτήριο του αν θα υπάρξει πρόοδος ή όχι», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, που συζήτησαν το Κυπριακό, τις κυπρο-ισραηλινές σχέσεις και τα ενεργειακά.

Σε ερώτηση σχετική με τις επαφές στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε ότι το ζήτημα που δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας έχει λήξει και σύντομα αναμένονται συγκεκριμένες εξελίξεις στα διμερή ζητήματα.

Το απόγευμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνοδευόμενος από τον Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου, τον Γενικό Πρόξενο Βασίλη Φιλίππου και τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκο Παπανικολάου, επισκέφθηκαν την Αρχιεπισκοπή Αμερική και συναντήθηκαν για περισσότερη από μία ώρα με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε ικανοποίηση από τη συνάντηση.

«Ήταν μία πάρα πολύ εποικοδομητική επικοινωνία για θέματα της Κύπρου, της Ομογένειας και του Πατριαρχείου. Αν μπορώ να πω κάτι σε πολύ προσωπικό επίπεδο, για μένα είναι πάρα πολύ ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση να έχω την ευκαιρία τέτοιων επισκέψεων και συζητήσεων, με ανθρώπους όπως τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο», είπε.

Ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη «για την επίσκεψή του και του εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που προσπαθεί να κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, για να βρεθεί η λύση του Κυπριακού. Ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει το λαό της Κύπρου και την Ελλάδα και απασχολεί την Ομογένεια και θα την απασχολεί συνέχεια μέχρις ότου λυθεί με τους όρους της δικαιοσύνης και κοινού δικαίου».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε χαρά για τη συνάντηση, στην οποία – όπως είπε συζητήθηκαν αρκετά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόσθεσε πως μετέφερε τις ευχές και τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της συζύγου του.

«Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση για το σεβασμιότατο, αλλά κι από τον κυπριακό λαό, ο οποίος ενθυμείται με χαρά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις κατεχόμενες περιοχές, να βρεθεί με τους εγκλωβισμένους μας και να τους στηρίξει στις δύσκολες συνθήκες που περνούν καθημερινά».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ευχαρίστησε τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική για όλα όσα κάνει για την Κύπρο και τον Ελληνισμό γενικότερα και τον διαβεβαίωσε ότι «μαζί θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία για ένα καλύτερο αύριο».

Αργά το βράδυ είχε διαδοχικές συναντήσεις με την εκτελεστική επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και το διοικητικό συμβούλιο του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Σήμερα πρόκειται να μιλήσει στην ανοικτή συζήτηση υπουργικού επιπέδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με θέμα «Τα θύματα επιθέσεων και κακομεταχείρισης για εθνικούς ή θρησκευτικούς λόγους στη Μέση Ανατολή». Στη συνεδρίαση θα προεδρεύει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα στους συμμετέχοντες. Η γαλλική πρωτοβουλία για τη θεματική συζήτηση έχει στόχο την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, με στόχο την προστασία των μειονοτήτων στην περιοχή.

Το βράδυ ο κ. Χριστοδουλίδης θα βραβευθεί από τον Παμπάφιο Σύνδεσμο Αμερικής με το Βραβείο Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα