Επ. Εργασίας: Ανάγκη για Κέντρα Ενήλικων με Ειδικές Ανάγκες

Η ανάγκη δημιουργίας Κέντρων Φιλοξενίας Ενήλικων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ή οικονομικής ενίσχυσης των υφιστάμενων Κέντρων για φιλοξενία των ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα και τα οποία έχουν συμπληρώσει το 21 έτος της ηλικίας τους, απασχόλησε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής είπε ότι ένα πολύ σημαντικό θέμα που συνεχίζει να ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία είναι η ανυπαρξία εξειδικευμένων κέντρων για την φιλοξενία ενήλικων ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

πέραν των 21 χρόνων.

«Μέχρι τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες φιλοξενούνται στα ειδικά σχολεία, μετά τα 21 τους υπάρχει κενό, δεν υπάρχουν ιδρύματα κυβερνητικά τα οποία να μπορούν να φιλοξενήσουν και να δώσουν την ανάλογη στήριξη, θεραπεία και εκπαίδευση σε αυτά τα παιδιά.

Υπάρχουν και λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα, όμως δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Χρειάζονται στήριξη από την Πολιτεία, από την Κυβέρνηση για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα, αυτό το πρόβλημα, αλλά και κάποιες εξειδικευμένες περιπτώσεις παιδιών που αντιμετωπίζουν είτε νοητικά είτε ψυχιατρικά προβλήματα χρειάζονται ειδική φροντίδα και θεραπεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και χρειάζεται η ένταξη αυτών των παιδιών στην κοινωνία.

«Ο εγκλεισμός τους στο σπίτι δεν επιλύει το πρόβλημα. Έχουμε αποφασίσει και έχουμε συμφωνήσει, ο Επίτροπος Εθελοντισμού να αναλάβει συντονιστής μιας πολυθεματικής ομάδας με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργείων, Εργασίας, Παιδείας και Υγείας ούτως ώστε να έρθουν τέλος του Γενάρη, σε δυόμιση μήνες από σήμερα, με συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο να καλύψουμε αυτό το μεγάλο κενό και να δώσουμε στήριξη και ανακούφιση στις οικογένειές που αντιμετωπίζουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του, είπε ότι διαπίστωσαν όλοι στην Επιτροπή Εργασίας ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στη νομοθεσία και ότι αυτά τα παιδιά, τα οποία φιλοξενούνται σε ιδρύματα, όπου τους παρέχεται θεραπεία, είτε λογοθεραπεία, είτε μουσικοθεραπεία, είτε οποιαδήποτε άλλη φροντίδα, είναι αναγκασμένα μόλις συμπληρώσουν το 21ο έτος της ηλικίας τους να φεύγουν από αυτά τα ιδρύματα.

«Πάρα πολλοί γονείς έχουν αναγκαστεί να δηλώσουν παραίτηση και να φύγουν από τις εργασίες τους για να είναι μαζί με τα παιδιά τους. Η πλειοψηφία όλων αυτών των παιδιών έχει πέσει σε κατάθλιψη γιατί δεν μπορούν στο σπίτι όπου βρίσκονται είτε έχουν φροντίδα είτε όχι από τους γονείς να τους παρέχονται οι δυνατότητες που υπάρχουν σε ιδρύματα. Είναι γι` αυτό το λόγο, που ζητήσαμε επιτακτικά σήμερα και έχουμε επιμένει στο να αναλάβει ο Επίτροπος Εθελοντισμού μία πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή τα τρία συνυπεύθυνα Υπουργεία, το Υπουργείο Παιδείας, Υγείας και Εργασίας, ούτως ώστε σε διάστημα δύο μηνών να έχουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις επίλυσης του προβλήματος.

Είναι αδιανόητο, εν έτη 2015, αυτά τα παιδιά να μην έχουν ούτε τους χώρους φιλοξενίας τους, ούτε και τα απαραίτητα, τα στοιχειώδη, θα λέγαμε, για την ενημέρωση τους και εξειδίκευση τους, αλλά και φροντίδα», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Δίπλαρος, θα αναμένουν να δουν τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή η πρωτοβουλία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου, σε δηλώσεις του, είπε ότι ξεκινώντας από τη διαπίστωση πως οι ανάγκες των συνανθρώπων μας αυτής της ειδικής κατηγορίας δεν παύουν να υφίστανται με την ενηλικίωση τους, έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε την παροχή υπηρεσιών, δηλαδή, αγωγής-εκπαίδευσης-θεραπείας.

Δικαιούνται και αυτά τα άτομα, συνέχισε, μιας καλύτερης μεταχείρισης. “Οι γονείς των ατόμων αυτών, βρισκόμενοι πλέον σε προχωρημένη ηλικία αδυνατούν να προσφέρουν όσα θα ήθελαν στα μέλη της οικογένειας τους και ανησυχούν τι θα γίνει μετά που αυτοί θα φύγουν από την ζωή. Αρκετές φορές η έλλειψη παροχής υπηρεσιών από την Πολιτεία οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό ατόμων με ειδικές ανάγκες και τον εγκλεισμό τους στα σπίτια τους ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς αναγκάζονται να φύγουν από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις για να φροντίζουν τα παιδιά τους”, πρόσθεσε.

Γι' αυτούς τους λόγους, συνέχισε, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου από το 2009, για τροποποίηση του Νόμου Περί Κέντρων Ενηλίκων, ώστε να λειτουργούν τέτοια κέντρα και σε αυτά τα κέντρα να υπάρχει δυνατότητα για παροχή δωρεάν αγωγής-εκπαίδευσης-θεραπείας και μετά την συμπλήρωση των 21 χρόνων.

“Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής, θα έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτών των ατόμων, αλλά και στη βελτίωση του γνωστικού πεδίου των παιδιών αυτών. Είναι αδιανόητο, ένα θέμα που αναδείξαμε από το 2009, και βρισκόμαστε στο 2015 και δεν καταφέραμε ως Πολιτεία, να επιλύσουμε το πρόβλημα”, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα