ΕΟΚΑ: Αγώνας δικαίωσης από 2012-Συγνώμη για βιασμούς κι άλλα

Πίσω στον Δεκέμβρη του 2012 ανατρέχει τη σημερινή ειδησεογραφία, η διαδικασία που κινούν ενώπιον Βρετανικής Δικαιοσύνης 35 αγωνιστές της ΕΟΚΑ για τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τους αποικιοκράτες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, την Τρίτη θα διεξαχθεί προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία σε βρετανικό δικαστήριο για να αποφασιστεί κατά πόσο η αγωγή θα πρέπει να εξεταστεί αποκλειστικά με βάση το αγγλικό δίκαιο ή και με το κυπριακό δίκαιο.

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι μίλησε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βετεράνων ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους, ο οποίος χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως μακρά.

Δικαίωση από βασανιστήρια Άγγλων-Μεγάλη μέρα αγωνιστών ΕΟΚΑ

Υποστήριξε ότι οι Άγγλοι θέλουν να γίνει στην Κύπρο η διαδικασία, ενώ, από την πλευρά τους, οι αγωνιστές υποστηρίζουν ότι η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί στη Βρετανία, γιατί ακριβώς είναι μια υπόθεση που τους αφορά.

Ο κ. Σοφοκλέους έκανε αναφορά στην παρόμοια περίπτωση των αγωνιστών της Κένυας, οι οποίοι δικαιώθηκαν χωρίς δίκη. Είχε γίνει εξώδικος διακανονισμός.

Ο κ.Σοφοκλέους πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην όλη διαδικασία λόγω απειρίας, ενώ ανέφερε ότι από το 1960 και μετά δεν υπήρξε καμία αρωγή από την κυπριακή κυβέρνηση.

Μετά από την απόφαση για τους Κενυάτες, δεκάδες αγωνιστές της ΕΟΚΑ κινήθηκαν νομικά εναντίον της Βρετανικής Κυβέρνησης. Οι αγωνιστές υπέβαλαν αγωγές κατά των Βρετανών, υποστηρίζοντας ότι υπέστησαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ενώ διεκδικούν μια συγγνώμη, αλλά και οικονομική αποζημίωση από την κυβέρνηση του Λονδίνου.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να επιτραπεί σε Κενυάτες να μηνύσουν τη Βρετανία για βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου, επίσης τη δεκαετία του '50.

Το ημερολόγιο της φρίκης

Μεταξύ των εναγόντων της υπόθεσης που βρίσκεται αυτές τις μέρες ενώπιον βρετανικής Δικαιοσύνης, βρίσκονται δύο γυναίκες. Η μία ήταν 16 ετών τη δεκαετία του 1950, όταν, όπως καταγγέλλει, έπεσε θύμα βιασμού σε δάσος από αξιωματικούς του βρετανικού στρατού. Στη συνέχεια, υπέστη βάρβαρη ανάκριση για τον ρόλο της στην ΕΟΚΑ.

Η εξέγερση των Μάου Μάου

Το 2012, χιλιάδες Κενυάτες πανηγύριζαν, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας είχε δώσει σε τέσσερις ηλικιωμένους Κενυάτες το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της βρετανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις τούς κακοποίησαν, βίασαν και βασάνισαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου (1951 – 1956).

Η εξέγερση των Μάου Μάου, που ξέσπασε το 1952, ήταν η αντίδραση των Κικούγιου, της μεγαλύτερης εθνότητας της Κένυας, εναντίον των βρετανικών αρχών και των λευκών εποίκων. Πολλοί από αυτούς στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου βασανίστηκαν άγρια και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα