Εντυπωσιακές εικόνες από το βυθό της Ερυθράς Θάλασσας

Θαυμασμό προκαλούν οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το φωτογράφο Oliver Meckes. Ο φωτογράφος των καταδύσεων με τη βοήθεια της κάμερας, του φωτισμού αλλά και της τεχνολογικής δυνατότητας λάμψης μέσω φθορισμού, μας χαρίζει εικόνες πολύχρωμες από κοράλλια, ανεμώνες και άλλα είδη οργανισμών της Ερυθράς Θάλασσας σε νυχτερινές λήψεις. Οι λήψεις έγιναν σε θαλάσσιο βάθος 15 μέτρων.

Αποτελούν σπάνιες εικόνες ομορφιάς, αφού με γυμνό μάτι ή και με απλό φωτισμό είναι αδύνατο για κάποιο άτομο να διακρίνει αυτά τα χρώματα. Το αποτέλεσμα οφείλεται

σε μια διαδικασία απορρόφησης από τους θαλάσσιους οργανισμούς του φωτισμού φθορίου. Στα κοράλλια ειδικότερα, οι φθοριούχοι φωτισμοί έχουν την ιδιότητα να αλληλοεπιδρούν μαζί με τις ουσίες πρωτεϊνών που παράγονται σε αυτά.

Μια θεωρία υποστηρίζει πως οι απορροφητικές πρωτεΐνες λειτουργούν ως ένα είδος αντιηλιακού, προστατεύοντας το κοράλλι από επιβλαβή κύματα φωτισμού. Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο τρόπος αντίδρασης των οργανισμών στο φωτισμό είναι ένα είδος καμουφλάζ από τα αρπακτικά. Όπως και να 'χει σε όποια θεωρία και να οφείλεται αυτή η αντίδραση, οι τεχνολογικές δυνατότητες μετατρέπουν το θαλάσσιο βυθό σε ένα υποβρύχιο ουράνιο τόξο που αξίζει να θαυμάσουμε.

Πηγή: newscientist.com

Keywords
Τυχαία Θέματα