Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε η παρέμβαση Χριστόφια

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει από χθες μεταξύ Δημήτρη Χριστόφια και Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά την ομιλία Χριστόφια ανήμερα της επετείου 42 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Σε μια περίοδο κρίσιμη για την έκβαση των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά και τις εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και μια περίοδο αναταραχών στο εσωτερικό του ΑΚΕΛ, μετά και τις διαγραφές μελών, ΔΗΣΥ και Χριστόφιας ανταλλάσσουν ανακοινώσεις και πυρά.

Στην ομιλία του ο κ. Χριστόφια μεταξύ άλλων αναφέρθηκε

σε «πρωτεργάτες του κακού» οι οποίοι «βρίσκονται στο πηδάλιο του κράτους». «Τα τελευταία χρόνια», συνέχισε ο κ.Χριστόφιας, «ακούσαμε πολλά και κατ’ επανάληψη mea culpa. Ποτέ όμως δεν ακούσαμε mea culpa για το πραξικόπημα».

Ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για συντονισμένες ενέργειες για ανατροπή της κυβέρνησης της Αριστεράς, μιας κυβέρνησης η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αγκάλιασε τη φτωχολογιά μέσα από την εφαρμογή μιας πιο δίκαιης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

ΔΗΣΥ: Προκλητική φάρσα Χριστόφια

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια ξεσήκωσαν αντιδράσεις από μέρους Δημοκρατικού Συναγερμού και συγκεκριμένα του Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος με ανακοίνωση του κάνει λόγο σε μια «προκλητική φάρσα Χριστόφια»

Χαρακτήρισε ως αναφορές μισαλλοδοξίας τα όσα είπε ο κ. Χριστόφιας και του καταλόγισε προσπάθεια να «εξαργυρώσει» πολιτικά τις τραγικές μνήμες του Ιούλη.

«Ο άνθρωπος που εν ψυχρώ κατέστρεψε τη χώρα και βύθισε το λαό στη μιζέρια, ξεκινώντας από το φονικό στο Μαρί και φτάνοντας μέσα σε λίγους μήνες στη χρεοκοπία της Δημοκρατίας και την πρόσκληση στην Τρόϊκα, αντί να κρυφτεί βγαίνει με θράσος και προκαλεί εκθέτοντας και το κόμμα του» αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει κλείνοντας: «Για το από χρόνια αναμενόμενο δικό του “mea culpa” ούτε λέξη».

Δ.Χριστόφιας: Ο ΔΗΣΥ να διαχειριστεί τις ενοχές του

Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σήκωσε εκ νέου το γάντι που του πέταξε ο ΔΗΣΥ και επανήλθε σήμερα καλώντας τον ΔΗΣΥ να διαχειριστεί τις ενοχές του «ως ο πολιτικός χώρος που στέγασε πρωταγωνιστές της προδοσίας της Κύπρου»,.

Επισημαίνει επίσης ότι δεν θα ακολουθήσει τον ΔΗΣΥ στο επίπεδο που επέλεξε να πέσει και ότι η έγνοια του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού και όχι η προσπάθεια να βγουν από τη γωνιά με επιθέσεις ενάντια στο Χριστόφια.

ΔΗΣΥ: Αδιανόητες προκλήσεις και ακατονόμαστες αναφορές

Συνέχεια έδωσε στη διαμάχη με νέα ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ.

"Το γεγονός ότι ο κ. Δ.Χριστόφιας σήμερα κάνει πως ξέχασε τις αδιανόητες προκλήσεις και τα άλλα ακατανόμαστα που εκστόμισε χτες και τα λέει αλλιώς και ισχυρίζεται ότι η παρέμβασή του είχε κίνητρο την... αγωνία του για επίλυση του Κυπριακού, δείχνει είτε ότι αντιλήφθηκε την αστοχία και ασυναρτησία των προκλητικών λόγων του είτε ότι του το έχουν υποδείξει", αναφέρει η ανακοίνωση.

Κατηγορεί τον Χριστόφια ότι βάζει το κόμμα πάνω απ’ όλα, δεν διστάζει να καπηλεύεται 42 χρόνια μετά τις μαύρες επετείους του Ιούλη προκειμένου να εκθρέψει αφοσίωση η οποία στηρίζεται σε φανατισμό και μισαλλοδοξία.

"Είναι κρίμα που ακόμα και σήμερα το ΑΚΕΛ έχει την ανάγκη να υποβάλλει στα μέλη και οπαδούς του το ανυπόστατο και γελοίο αφήγημα ότι την ευθύνη για το πραξικόπημα έχει... η αντίπαλη πολιτική παράταξη"αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες δηλώσεις Χριστόφια και ΔΗΣΥ καθώς μετά από ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε "ουδέν σχόλιο".

Keywords
Τυχαία Θέματα