Έντονες αντιδράσεις κομμάτων στις δηλώσεις Γιούνκερ

Έντονες αντιδράσεις από κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης πυροδότησε η αναφορά Γιούνκερ σε «τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις του, τόνισε ότι οι προσεγγίσεις «περί τελευταίας ευκαιρίας» δεν έχουν προστιθέμενη αξία στον διάλογο που διεξάγεται και δεν λειτουργούν βοηθητικά στη διαδικασία.

Εκείνο που έχει σημασία σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, είπε, «είναι όλοι να συμβάλουν ουσιαστικά στο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης».

Το ΔΗΚΟ

με τη σειρά του σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έπρεπε να νοιάζεται περισσότερο για τη συμβατότητας της όποιας συμφωνίας στο Κυπριακό με το Κοινοτικό κεκτημένο και όχι να εκβιάζει με δηλώσεις τύπου «τελευταίας ευκαιρίας».

Όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, η δήλωση Γιούνκερ αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού αλλά και κατάφωρο εκβιασμό μιας χώρας μέλους της ΕΕ. Καλεί επίσης τον Πρόεδρο να αλλάξει στρατηγική.

Η Συμμαχία Πολιτών δια στόματος Γιώργου Λιλλήκα αναφέρει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες ως οφείλει και να πείσει την Τουρκία ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο είναι και ο ίδιος εντεταλμένος να προωθεί και να επιβλέπει την εφαρμογή του.

Ο κ.Γιουνκερ, θα πρέπει να απαιτήσει εφαρμογή του Πρωτόκολλου της Άγκυρας και όλων των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να πάψει να στρουθοκαμηλίζει.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη κάνει λόγο για ξεκάθαρο εκβιασμό από πλευράς Κομισιόν, όπως και για επιτηδευμένη και επικίνδυνη ουδετερότητα από πλευράς Γιούνκερ.

Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, κ. Πόλυς Παλλήκαρος και πρόσθεσε ότι: «Σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Πρόεδρο της, παρά μόνο στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

«Εμείς θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε ότι έχει την ευκαιρία να διασώσει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μετατροπή του σε κοινότητα και σε προτεκτοράτο της Τουρκίας», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος.

«Σημειώνουμε» τόνισε «ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές προσκλήθηκαν όπως και οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές μαζικά, και μάλιστα την τελευταία στιγμή. Την ίδια στιγμή που πολλοί Τουρκοκύπριοι «βουλευτές» προσεκλήθησαν επισήμως και με τη στήριξη της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, αλώνιζαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να περάσουν τη δική τους προπαγάνδα στο θέμα των αγνοουμένων και στο θέμα του Κυπριακού».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για το ότι φέρει «Τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή τη δυσάρεστη και επικίνδυνη εξέλιξη».

Ο Γιώργος Περδίκης, εκ μέρους του κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών τόνισε ότι «ο κ. Γιούνκερ θέλει να τελειώνει με το βάσανο που λέγεται Κυπριακό» και συνέχισε λέγοντας ότι «αν κάποιοι επιθυμούν διακαώς τη λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι οι ίδιοι οι Κύπριοι. Δεν επιδιώκει περισσότερο από εμάς τους ιδίους ο κ. Γιούνκερ την επίλυση του Κυπριακού. Εμείς έχουμε το πρόβλημα, εμείς ζούμε σε μια διαιρεμένη χώρα, σε μας περιορίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στην ίδια μας τη χώρα».

Ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι «δεν μπορεί ο κ. Γιούνκερ να ρίχνει νερό στον μύλο των πιέσεων που εξασκούν πάνω στον πρόεδρο Αναστασιάδη οι γνωστοί κύκλοι, με το να απειλεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Αν δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες σ’ αυτό τον κύκλο συνομιλιών, έχουμε υποχρέωση να συνεχίζουμε να προσπαθούμε μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Η ΕΔΕΚ με τη σειρά της αναφέρει ότι οι δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι εποικοδομητικές και όχι να γίνονται για να ασκούν ψυχολογική πίεση σε μια χώρα μέλος της ΕΕ και σε καμιά περίπτωση δεν βοηθούν στην προσπάθεια για εξεύρεση μιας λύσης προς όφελος των πολιτών, πέρα από οποιεσδήποτε εθνοτικές διακρίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα