Ενθουσιασμένος ο Τ/κ σκηνοθέτης για την αποψινή παράσταση

Mηνύματα ειρήνης και ενότητας στέλνει ο Τ/κ σκηνοθέτη, Γιασάρ Έρσοϋ, λίγο πριν από την προβολή του έργου του «Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τούρκικα», την οποία θα παρακολουθήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Γιασάρ Έρσόι, ο οποίος διασκεύασε θεατρικά το ποίημα της Τουρκοκύπριας Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ και το παρουσιάζει για πρώτη φορά στη γενέτειρα του Λεμεσό, ανέφερε πως στόχος του είναι

να φέρει κοντά Ε/κ και Τ/κ, για να αντιληφθούν «την αλήθεια», ότι δηλαδή «αυτός ο πόνος, τα δάκρυα και το αίμα που προκαλέσαμε μεταξύ μας εδώ και 41χρόνια, πρέπει να τελειώσει» και πως πρέπει επιτέλους να μάθουμε να ζούμε ειρηνικά μαζί, με αλληλοσεβασμό, σε αυτό το μικρό νησί .

Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος που οι δυο ηγέτες θα παρακολουθήσουν απόψε την παράσταση και εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά από αυτό, θα εργαστούν εποικοδομητικά για έρθει η ειρήνη στο νησί, το συντομότερο δυνατόν.

Το έργο θα ανεβάσει το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ενώ στην παράσταση θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά. Η μετάφραση έγινε από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Νιαζί Κιζίλγκιουρέκ.

Όπως αναφέρει δε σε ανακοίνωση του το θέατρο ΡΙΑΛΤΟ, «αξιοποιώντας την υποκριτική τέχνη ως εργαλείο συμφιλίωσης και ειρήνης, η παράσταση μας φέρνει αντιμέτωπους με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια, με ύφος εξομολογητικό και παράλληλα ανακριτικό. Η γλώσσα του έργου είναι σκληρή γι’ αυτούς που εγκλημάτησαν σε βάρος της Κύπρου, αλλά και γεμάτη με ελπίδα και αισιοδοξία».

Μιλώντας εξάλλου στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, εξέφρασε τη χαρά του που οι δυο ηγέτες, «γέννημα θρέμμα της Λεμεσού» θα παρακολουθήσουν την παράσταση στο ιστορικό θέατρο του ΡΙΑΛΤΟ, όπου όπως υπενθύμισε, αποτελούσε παλαιότερα ένα χώρο που προσέλκυε Ε/κ και Τ/κ.

«Αυτές οι επαφές είναι μια νέα εικόνα που βλέπουμε και ελπίζουμε ότι και στις διαπραγματεύσεις θα έχουμε ένα περιβάλλον τέτοιο που θα βοηθήσει στο να προχωρήσει η λύση του Κυπριακού» συμπλήρωσε ο κ. Χρίστου.

Μετά το πέρας της παράστασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης θα παρακαθίσουν σε δείπνο, που θα παραθέσει ο Δήμαρχος Λεμεσού εκ μέρους της πόλης.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα