Εντατικοποίηση προεκλογικής μάχης στη Βρετανία

Με την παρουσίαση του εκλογικού τους μανιφέστο επιχειρούν τα κόμματα στη Βρετανία να πείσουν τους ψηφοφόρους, τρεισήμισι εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 7ης Μαΐου.

Στο επίκεντρο του μανιφέστου του Συντηρητικού Κόμματος που παρουσίασε το πρωί ο Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται η επέκταση του προγράμματος «δικαίωμα για αγορά» κατοικίας.

Η επέκταση αφορά ενοίκους κατοικιών στην Αγγλία τις οποίες προσφέρουν με χαμηλό ενοίκιο οι στεγαστικοί

σύνδεσμοι, δηλαδή ιδιωτικοί μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Οι κατοικίες αυτές θα προσφέρονται με έκπτωση σε 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους. Η έκπτωση θα είναι μεγαλύτερη της ήδη προσφερόμενης και ίση με όσους δικαιούνται να αγοράσουν κατοικίες που προσφέρουν οι δήμοι.

Αντίστοιχο πρόγραμμα που είχε αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλές είχε εισαγάγει τη δεκαετία του 1980 η σιδηρά κυρία των Συντηρητικών Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο κ. Κάμερον υποσχέθηκε επίσης ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ότι έως το 2020 το εθνικό σύστημα υγείας NHS θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 8 δισεκατομμύρια λίρες και ότι θα διπλασιαστούν οι ώρες της δωρεάν φροντίδας παιδιών για εργαζόμενους γονείς. Επαναβεβαίωσε δε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ έως το 2017.

Στόχος του, είπε ο ηγέτης των Συντηρητικών, είναι να προσφέρει μια «καλή ζωή» στους Βρετανούς εργαζόμενους και τις οικογένειες και να «τελειώσει τη δουλειά» της επανοικοδόμηση της χώρας για χάρη του εργαζόμενου λαού.

Οι Εργατικοί απέρριψαν τη θέση του κ. Κάμερον ότι οι Συντηρητικοί είναι το κόμμα των εργαζομένων, λέγοντας ότι το κόμμα του πρωθυπουργού εκπροσωπεί τους πλουσιότερους της κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά τη βασική πρόταση για την επέκταση τους δικαιώματος αγοράς κατοικίας με έκπτωση, οι Εργατικοί είπαν ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς.

Κατά την παρουσίαση του μανιφέστου των Εργατικών τη Δευτέρα ο Εντ Μίλιμπαντ δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στις 8 λίρες την ώρα έως τις επόμενες εκλογές, λέγοντας ότι θέλει να βάλει τέλος στην «κουρασμένη παλιά ιδέα» ότι η κοινωνία πρέπει απλώς να φροντίζει τους πλούσιους.

Οι Εργατικοί, κατά τον κ. Μίλιμπαντ, «θα αλλάξουν τον τρόπο που κυβερνάται η χώρα», ενώ ο ίδιος δήλωσε «έτοιμος» να αναλάβει την εξουσία ως ηγέτης ενός κόμματος «αλλαγής και υπευθυνότητας».

Ο ηγέτης των Εργατικών υποσχέθηκε επίσης πάγωμα ενός έτους στην τιμή των εισιτηρίων των τρένων, πάγωμα των λογαριασμών αερίου και ηλεκτρικού έως το 2017 και ένα κονδύλι 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών για το NHS που θα χρηματοδοτηθεί από την επιβολή φόρου στις πολυτελείς κατοικίες αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων λιρών.

Σε νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian οι Συντηρητικοί έχουν αποσπάσει προβάδισμα 6% στην πρόθεση ψήφων έναντι των Εργατικών (39% έναντι 33%), οι οποίοι πάντως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζονταν είτε να έχουν ένα μικρό προβάδισμα είτε ισόπαλοι με τους Συντηρητικούς.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα