Ένταση για τα ωφελήματα και τις συνθήκες εργασίας (vid)

Ένταση επικρατεί ανάμεσα στις συντεχνίες των εργαζομένων και στους εργοδότες, αναφορικά με το ενδεχόμενο της «εκμετάλλευσης» των μεν από τους δε και μάλιστα σε μια περίοδο που οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και την επιχειρηματικότητα να δίνει μάχη για να ανακάμψει.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι οι κατηγορίες προς τους εργοδότες καθώς και η έντονη κριτική που ασκείται είναι άδικες.

«Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα. Τα καταφέραμε

στις περιόδους του εφιάλτη, θα τα καταφέρουμε και τώρα που τα πράγματα σταθεροποιούνται. Θα πρέπει όμως να κρατήσουμε ένα επίπεδο πολιτισμού, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το επίπεδο της συνεργασίας μας και να σεβαστούμε ο ένας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου. Το κάνουμε, έχουμε ανανεώσει τις συλλογικές συμβάσεις και για να μην δαιμονοποιούμε τους χώρους εργασίας που δεν έχουν συλλογική σύμβαση, αλλά ρυθμίζουν τα του οίκου τους με απευθείας συνεννόηση», τόνισε.

Όπως είπε, σε ο ίδιος μπορεί να κατονομάσει σωρεία περιπτώσεων όπου οι όροι απασχόλησης, οι μισθοί και τα ωφελήματα, υπερέχουν θεαματικά των όσων οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν μέσα στις συμβάσεις.

«Αναμφίβολα υπάρχουν ακραία φαινόμενα κακών εργοδοτών, όπως υπάρχουν ακραία φαινόμενα κακών εργαζομένων. Αυτούς τους αποβάλλει το σύστημα. Δεν στρουθοκαμηλίζουμε. Και οι επιχειρήσεις αλλάζουν, να καταρρέουν ή να εξανεμίζονται περιουσίες δύο ή τριών γενεών προκειμένου οι επιχειρήσεις να κρατηθούν εν ζωή και να συνεχίσουν να απασχολούν εργαζόμενους», σημείωσε.

Επισήμανε δε ότι η θύελλα στην οικονομία δεν έχει ακόμα κοπάσει. «Πρέπει να συνεχίσουμε την αυτοπειθαρχία και τον αυτοέλεγχο και να σταθούμε γερά στα πόδια μας πριν αρχίσουμε να τρέχουμε», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) Αντρέας Μάτσας ανέφερε ότι το σύνολο των κοινωνικών εταίρων έχει καταδείξει στην πράξη ότι μπορεί να προχωρήσει σε συνεργασίας, προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα, να στηριχθεί η οικονομία, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε θετικά μηνύματα ως προς την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανανεώνονται πάρα πολλές συμβάσεις με θετικούς όρους για τους εργαζόμενους. Έχουμε περίπου ολοκληρώσει την διαδικασία επαναφοράς ωφελημάτων, είτε παγωμένων είτε μειωμένων, ενώ υπάρχουν πολλά παραδείγματα εταιριών οι οποίες ανανεώνουν συλλογικές συμβάσεις παραχωρώντας αυξήσεις», είπε.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «βρισκόμαστε στη διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας που είναι προπομπός πολλών άλλων συμβάσεων».

Υπενθύμισε δε ότι, φτάνοντας στα Χριστούγεννα, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητα παραχώρησης του 13ου μισθού, ένα δικαίωμα για τους εργαζόμενους και υπογράμμισε ότι προκύπτει σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τα κουρεμένα ταμεία προνοίας κι αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν θα πρέπει να αφεθεί στην μοίρα του.

«Δημιουργούνται σιγά-σιγά οι συνθήκες ώστε να μπορέσουμε τεκμηριωμένα και στοχευμένα να διεκδικήσουμε περεταίρω θέματα που παραπέμπουν στην γενική αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής», κατέληξε.

Ο Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε ότι θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι.

«Στηρίζουμε τη συλλογική διαπραγμάτευση η οποία φέρνει αποτελέσματα εκεί που γίνεται με ίσους όρους. Δυστυχώς πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι συσχετισμοί δύναμης στην κοινωνία μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου, μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών έχουν ανατραπεί. Όταν η ανεργία είναι σταθερά πάνω από το 10%, όταν υπάρχει τόσος φόβος και τόση ανασφάλεια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν φαινόμενα εργασιακής ζούγκλας και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν και από την πολιτεία και από την κοινωνία και από τους κοινωνικούς εταίρους», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα