Ένταση, φωνές και αλληλοκατηγορίες

Ένα βουνό ερωτήσεις στον Αθ. Ορφανίδη από τους βουλευτές της Επ. Θεσμών
Πώς η ΕΟΚΑ Β παρεισέφρησε στη συζήτηση για την οικονομική κρίση - Δωρέαν κομματική κάρτα στον πρώην διοικητή αν φωνάξει 25 φορές «ΑΚΕΛ»

Αψιμαχίες, έντονοι χαρακτηρισμοί, προειδοποιήσεις για συνέπειες, εκατοντάδες ερωτήσεις, ακόμα και συνθήματα αλλά και αναφορές στην ΕΟΚΑ Β, ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής πολυαναμενόμενης συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών με προσκεκλημένο τον πρώην διοικητή

της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη και θέμα τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Δεν θα τη βγάλεις καθαρή»
Οι προειδοποιήσεις απευθύνθηκαν προς τον κ. Ορφανίδη από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού, ο οποίος είπε στον πρώην διοικητή, ότι «δεν θα τη βγάλει καθαρή» αν δεν απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις κι επικαλέσθηκε τις πρόνοιες της νομοθεσίας για την υποχρέωση όλων να απαντούν στις ερωτήσεις βουλευτών.

Ο Α. Ορφανίδης απάντησε ότι παραποιούνται τα λεγόμενά του, ενώ ένταση προκλήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών, όταν ο πρώην διοικητής είπε πως η «Χαραυγή» την ημέρα που η κυβέρνηση Χριστόφια αποφάσισε να προσφύγει στην ΕΕ για μνημόνιο έγραψε πρωτοσέλιδο θέμα για το πραξικόπημα και την ΕΟΚΑ Β.

Η κομματική κάρτα
Ο κ. Δαμιανού απάντησε ότι είναι κατάντημα για τον Α. Ορφανίδη να ενοχλείται από αναφορές στην ΕΟΚΑ Β. Στη συνέχεια κι επειδή ο Α. Ορφανίδης επαναλάμβανε συνεχώς ότι η κυβέρνηση ΑΚΕΛ ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή, ο κ. Δαμιανού είπε το εξής:
-Αν πείτε άλλες 25 φορές τη λέξη ΑΚΕΛ θα πάρετε δωρεάν ταυτότητα.
-ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ…. Είναι αρκετές τόσες φορές; ήταν η απάντηση Ορφανίδη.

Απαντήσεις στις 6 Σεπτεμβρίου
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής υπέβαλλαν για δύο περίπου ώρες ερωτήσεις στον Α. Ορφανίδη, ο οποίος θα τις απαντήσει στην επόμενη συνεδρία, στις 6 Σεπτεμβρίου. Χθες ο πρώην διοικητής, αφού άκουσε τις ερωτήσεις, περιορίσθηκε να παραθέσεις τις απόψεις του για όσα έγιναν πριν και μετά την οικονομική καταστροφή.

Μάλιστα παρομοίασε τη χρεοκοπία της Κύπρου με το Μαρί γιατί, όπως είπε, και για τα δύο υπήρξαν προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση όμως του ΑΚΕΛ δεν έκανε τίποτε για να τα σταματήσει.

Το ΑΚΕΛ υπέβαλε τις περισσότερες ερωτήσεις κυρίως για τις ευθύνες Ορφανίδη, σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την επέκταση των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, την αγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, το γεγονός ότι επέτρεψε τη μετατροπή της Marfin Egnatia σε υποκατάστημα της Λαϊκής, αλλά και την παροχή ELA από την ΕΚΤ προς τη Λαϊκή.

Τι είπε ο πρώην διοικητής
Ο Αθανάσιος Ορφανίδης μίλησε για φούσκωμα των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών στα €10 δισ. από το 2012, κάτι που οδήγησε τελικά στο κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013, ενώ για τον ELA στη Λαϊκή σημείωσε ότι όταν ο ίδιος έφυγε από την Κεντρική ο ELA ήταν στα €3,8 δισ. και η τράπεζα ήταν φερέγγυα.

Είπε ακόμα ότι αν και -σύμφωνα με την έκθεση της PIMCO-, στο τέλος του 2012 η Λαϊκή δεν ήταν φερέγγυα, την ίδια ώρα λάμβανε ELA.
«Υπάρχει ένα φοβερό θέμα με την παράνομη παροχή ELA», είπε.

Ο πρώην διοικητής:
-Μίλησε για επιστολή του πρώην Υπ. Οικονομικών Κίκη Καζαμία, σύμφωνα με την οποία τα δημόσια οικονομικά δεν ήταν βιώσιμα και έπρεπε να ληφθούν επειγόντως μέτρα.

-Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια για την αποδοχή σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της απόφασης για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά και για την απόφαση αύξησης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο 9%.

-Είπε πως το ρωσικό δάνειο επέτρεψε στην κυβέρνηση Χριστόφια να αφήσει την οικονομία να χειροτερέψει.

-Υποστήριξε ότι η Κεντρική Τράπεζα απέκρυψε πληροφόρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και ενήργησε με «ύποπτο και ζημιογόνο» τρόπο για τον τόπο. Το κούρεμα, είπε, «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ακόμα και τις πρώτες ημέρες Μαρτίου 2013, αν η κυβέρνηση Χριστόφια ενημέρωνε την κυβέρνηση Αναστασιάδη για την κατάσταση».

-Αναφέρθηκε σε καθοδήγηση της Pimco να καταλήξει στα υπερβολικά, κατά τον ίδιο, απαισιόδοξα σενάρια στα οποία βασίστηκε και η απόφαση για το κούρεμα. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν ευθύνες για τη μελέτη της Pimco και είπε πως πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες.

Η έκθεση της Black Rock
Μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι από τις αρχικές τοποθετήσεις του κ. Ορφανίδη «αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν ήταν μόνο πρόβλημα τραπεζών, ήταν πρόβλημα δημοσιονομικό». Σημείωσε επίσης ότι όλα τα στοιχεία που θα δοθούν στην Επιτροπή θα τεθούν «στη διάθεση πρωτίστως των πολιτών, για να έχουν σαφή ενημέρωση τι πραγματικά έγινε τότε και ποιοι ευθύνονται».

Σε ερώτηση αν η Επιτροπή θα ζητήσει την έκθεση της Black Rock, είπε ότι «ένα από τα γεγονότα τα οποία έχουν κάνει σημαντική εντύπωση είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας Pimco, η οποία παραφούσκωσε το πρόβλημα, ουσιαστικά ήταν σε αντιδιαστολή με την έρευνα της Black Rock. Αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη και η ΕΕ είχαν τον Μάρτιο του 2013 την έκθεση της Black Rock, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Κάποιοι φέρουν ευθύνες τρομερές για τον τρόπο που έγινε η έρευνα της Pimco, αλλά και για το ότι δεν εφοδίασαν τη νέα κυβέρνηση την ώρα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τα νούμερα που έβγαλε η Black Rock», πρόσθεσε. Είπε τέλος ότι η λογική λέει ότι πρέπει να ζητηθεί η εν λόγω έκθεση.

ΑΚΕΛ: Γυμνός βασιλιάς ο Ορφανίδης
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε πως ο Α. Oρφανίδης επέρριψε σε όλους τους άλλους ευθύνες, αλλά εξαίρεσε τον εαυτό του.

«Μιλώντας επί 45 και πλέον λεπτά, τόνισε, δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για τις πράξεις και παραλείψεις του ως ο απόλυτος άρχοντας της εποπτικής Αρχής των εμπορικών τραπεζών. Κακά τα ψέματα, ο κ. Ορφανίδης, ο βασιλιάς, είναι γυμνός. Δεν γνωρίζει, δεν θυμάται, αναζητεί έγγραφα, τα οποία ο ίδιος υπέγραψε».

Kουλίας: Καταπέλτης
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε καταπελτική την κατάθεση Ορφανίδη.
«Οι κρατικοί λειτουργοί, συμπεριλαμβανομένης και της τότε κυβερνήσεως, με συνειδητές πράξεις, ενήργησαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να φουσκώσουν τα νούμερα με την Pimco, να εκτοξεύσουν τις ανάγκες των τραπεζών στα 10 δισ. και να φτάσουμε στην καταστροφή. Η κυβέρνηση Χριστόφια μάλιστα, ενώ η Κύπρος προήδρευε της ΕΕ, συμφώνησε ότι το κούρεμα είναι η καλύτερη δουλειά».

Τέλος, ανέφερε ότι είναι η ώρα να πιάσει δουλειά ο Γενικός Εισαγγελέας και η Αστυνομία και να φωνάξουν τον κ. Ορφανίδη να δώσει κατάθεση.

ΕΔΕΚ: Να δώσει τον δίσκο του
Στις αναφορές του κ. Ορφανίδη σε στοιχεία που κατέχουν Κεντρική και Υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους σε ανακοίνωσή του μετά τη συνεδρία, καλώντας τα δύο σώματα «αν τα έχουν, να τα καταθέσουν άμεσα». Κάλεσε επίσης και τον κ. Ορφανίδη να πράξει το ίδιο με την κατάθεση του σκληρού δίσκου, του ηλεκτρονικού του υπολογιστή.

Συμμαχία: Άρση τραπεζικού απορρήτου
Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου ζήτησε να μάθει αν ο κ. Ορφανίδης είναι διατεθειμένος, αφού μιλά για διαφάνεια, να δεχθεί άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών του όταν ήταν διοικητής, για να εξακριβωθεί «αν όντως δεν υπήρχαν οποιαδήποτε διαπλεκόμενα συμφέροντα όσον αφορά τη διοίκησή του». Το ίδιο εισηγήθηκε η κ. Θεολόγου και για τον τέως Διοικητή Πανίκο Δημητριάδη.

Οικολόγοι: Άγονο παιγνίδι
Για άγονο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών έκανε λόγο ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, που και ήταν ο μοναδικός βουλευτής που δεν υπέβαλε ερωτήσεις στον κ. Ορφανίδη λόγω έλλειψης χρόνου.

«Είναι πολύ δύσκολο, είπε, μέσα από αυτή την πολύωρη συνεδρίαση να πει κάποιος ότι έχουν προκύψει καινούργια στοιχεία. Τα περισσότερα είναι γνωστά και έχουν ήδη κατατεθεί. Έχουν να κάνουν κυρίως με τις ευθύνες του κ. Ορφανίδη ως εποπτικής Αρχής σε συγκεκριμένα ζητήματα, για παράδειγμα για την αφερεγγυότητα Λαϊκής και τη παροχή ELA την εποχή που ήταν ο ίδιος, για τη συγχώνευση Λαϊκής και Marfin Εγνατίας, για την υπόθεση της Uniastrum».

«Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αυτά τα τραύματα που ξεκίνησαν κατά την εποχή τη δική του δεν ήταν θανατηφόρα, κατά τη δική του εκτίμηση τα θανατηφόρα τραύματα προήλθαν μετά την ανάληψη της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας από τον κ. Δημητριάδη και τις ατυχείς ώς ύποπτες, όπως ο ίδιος αναφέρει, ενέργειες της τότε κυβέρνησης», είπε.

ΕΛΑΜ: Δεν απάντησε
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι «η κατάθεση του κ. Ορφανίδη δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα απ' όσα έλυσε». Ο κ. Ορφανίδης, πρόσθεσε, «δεν απάντησε ουσιαστικά σε καμία ερώτηση. Απάντησε γενικόλογα και θεωρώ ότι δεν καλύπτουν σε κανένα βαθμό την ευθύνη που είχε να μας εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε και κατέληξε τελικά η Κύπρος στην οικονομική καταστροφή του 2013».

Keywords
εν λόγω, εοκα, τραπεζες, ακελ, μνημονιο, χρεοκοπια, κυπρος, marfin, egnatia, ΕΚΤ, κουρεμα, pimco, black, rock, νέα, βουλη, εδεκ, ελαμ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, νίκος αναστασιάδης, αποτελεσματα, βουλευτες, μιλα, οικονομικη κριση, αστυνομια, δουλεια, δωρεαν, θεμα, κυπρου, οικονομια, υπουργειο οικονομικων, ψεματα, ωρα, egnatia, marfin, αγορα, ακελ, αννα, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δανειο, διοικηση, δικη, διοικητης, δωσει, εγινε, εγγραφα, εδεκ, ειπε, εκθεση, εκτιμηση, ελαμ, ενημερωση, εν λόγω, εοκα, εποχη, επρεπε, ερευνα, ευθυνη, εφυγε, ζαχαριας, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, κυβερνηση, κικη, λειτουργια, λογο, ορφανιδης, ουσιαστικα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συνθηματα, ταυτοτητα, τεως, φοβερο, χριστος, ωρες, black, ερωτησεις, υπουργειο, μελετη, παιχνιδι, pimco, rock, σωματα, τραπεζα, βουνο
Τυχαία Θέματα